Tiesitkö, että jedi-sotureita koulutetaan Keravalta käsin? Kars Skywalker: "Välillä ihmiset ihmettelevät, miksi minulla on tällainen univormu päällä"

3:16

Vihreä valomiekka leikkaa pimeyden nopeasti ja taitavasti. Nyt ei kuitenkaan olla uusimman Tähtien sota -elokuvan ensi-illassa, vaan keskellä tammikuista iltaa keravalaisessa kerrostaloasunnossa.

Suureksi jedimestariksi ja jediritarikunnanjohtajaksi itseään kutsuva Kars Skywalker, 50, on sonnustautunut jediasuun, johon kuuluvat muun muassa viitta, lasit ja saappaat.

Skywalker ei halua esiintyä jutussa oikealla nimellään, koska nimeä paljon tärkeämpää on hänen mielestään saattaa Suomen jediakatemia koko kansan tietoon. Skywalker on ollut jediritari 25-vuotiaasta saakka eli puolet elämästään.

– Jediritari on ennen kaikkea oikeuden, rauhan, kunnian ja harmonian vartija, mies kertoo.

Tähtien sota -elokuvissa jedit ovat yhteydessä maailmankaikkeutta sitovaan korkeimpaan voimaan ja taistelevat pahuutta eli sithejä vastaan.

Suomen jediakatemian nettisivut ovat olleet pystyssä jo vuodesta 2000 saakka. Vuonna 2001 jediakatemia rekisteröitiin viralliseksi yhdistykseksi. Jäseniä on tällä hetkellä toistasataa ympäri Suomea, ja heissä on niin jediritareita, jedimestareita kuin kokelaitakin.

– Jedimestarit voivat olla esimerkiksi parantajia tai näkijöitä, Skywalker sanoo.

Yksinäinen jedi

Suomen jediakatemian päämaja on nykyään Helsingissä, koska puheenjohtajana toimiva Mirmel Skywalker asuu siellä.

– Pitkään olin puheenjohtajana. Täytin 48 muutama vuosi sitten ja ajattelin, että on aika vaihtaa puheenjohtajaa ja antaa nuoremmalle tilaa, Kars Skywalker pohtii.

Jedeillä ei ole vieläkään virallista harjoitustilaa eli jeditemppeliä, vaikka sellainen on ollut suunnitteilla jo vuosia. Taloudellinen kysymys on tärkein syy siihen, miksi temppeli on jäänyt vain puheiden tasoille.

– Saamme toki jäsenmaksuja, mutta ne eivät oikein tahdo riittää muuhun kuin nettisivujen ylläpitoon. Olemme puhuneet esimerkiksi t-paitojen myynnistä, Skywalker kommentoi.

Jedit harjoittelevat valomiekkailua siis kotona tai erilaisissa taistelulajiseuroissa. Skywalker itse kertoo olevansa paitsi jediritari, myös kungfu-taituri. Hän näyttää nauttivan elämästään, joskin myöntää, että jedit ovat paikoin aika yksinäisiä.

– Jedit eivät seurustele keskenään, koska ovat sisaria ja veljiä toisilleen. Monelle ulkopuoliselle jedin elämäntapa taas voi olla vähän liikaa. Jedi voi itse valita sen, kulkeeko hän polkua munkkina vai ei, Skywalker sanoo.

Voiman tie

Kars Skywalker ei halua tarkemmin kertoa siitä, mitä hänen päivittäisiin jedirutiineihinsa kuuluu, mutta suostuu paljastamaan, että joka viikonloppu hän pyrkii edustamaan jediunivofmussa ja käy esimerkiksi ulkona tanssimassa.

– Välillä ihmiset ihmettelevät, miksi minulla on tällainen univormu päällä ja joku saattaa huutaa, että tuleeko sieltä kuolema, Skywalker sanoo nauraen.

Häntä eivät muiden huudot hetkauta, sillä hän kulkee "Voiman tietä" ja ottaa tosissaan jedien tehtävän maailmanrauhan luojina.

Hieman yllättäen Skywalker ei ole nähnyt uusinta Tähtien sota -elokuvaa, vaikka se sai Suomen ensi-iltansa jo 18. joulukuuta.

– Jediritarille tärkeämpää on jediritarin tie kentällä, eivät elokuvat. Elokuva katsotaan sitten jossakin vaiheessa, mutta olennaista on turvata oikeutta, rauhaa ja kunniaa maailmassa. Jedin tie on henkisen mestarin polku, joka löytyy liki kaikista uskonnoista, Skywalker summaa.


Oikaisu 6.1.:  Korjattu otsikon paikka Mäntsälästä Keravalle.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja