Tiesitkö: Elintarvikkeiden käyttöpäivämäärissä on tämä selvä ero

Ylitarkastaja kertoo, mitä tuotteita ei kannata syödä päivämäärän mentyä umpeen, ja mitä tuotteita voi nauttia turvallisin mielin hieman pidempäänkin.

Eviran ylitarkastaja Annika Pihlajasaari selventää kahden eri pakkausmerkinnän eroa ja merkitystä. Viimeinen käyttöpäivä-merkintä laitetaan elintarvikkeisiin, jotka ovat mikrobiologisesti helposti pilaantuvia.

– Kaupat eivät saa myydä tuotteita, joiden viimeinen käyttöpäivä on mennyt umpeen. Myös Evira suosittelee, ettei tällaisia tuotteita nautittaisi enää päivämäärän mentyä ohi. Viimeinen käyttöpäivä-merkinnällä varustettuja tuotteita ovat esimerkiksi pastöroimaton maito ja kerma, kypsyttämätön juusto, tuore liha ja tuore kala.

Myös lämpökäsittelemättömät tuotteet ja sellaiset elintarvikkeet, joiden säilyvyyttä ei ole varmistettu lämpökäsittelyn tai säilöntäaineiden avulla tulee varustaa viimeinen käyttöpäivä-merkinnällä.

Mutta mitä tehdä, jos lihapaketin viimeinen käyttöpäivä on mennyt pari päivää sitten, mutta liha tuoksuu ja näyttää kuitenkin hyvältä? Pihlajasaaren mukaan aistinvarainen tutkailu ei välttämättä näiden tuotteiden laadun varmistamiseksi riitä.

– Lihan pilaantumisen aiheuttavat pilaajabakteerit eivät välttämättä ole ihmiselle vaarallisia, vaikka monet niin luulevat. Aistinvaraisesti esimerkiksi liha voi olla priimaa, mutta siinä saattaa olla sen sijaan muita vaarallisia ja päältäpäin huomaamattomia bakteereja, kuten listeriaa tai salmonellaa.

Parasta ennen myös maitotuotteissa

Parasta ennen-merkintää käytetään muissa elintarvikkeissa aina maidosta kuivahyllyn tarjontaan. Merkinnän päivämäärän ohittaneita tuotteita saatetaan silti myydä luvallisesti kaupoissa. Esimerkiksi tuotteiden vitamiinipitoisuus voi kuitenkin muuttua päivämäärän jäätyä taakse.

– Tämä päivämäärä on valmistajan suositus, ja se takaa tuotteen oikeanlaisen koostumuksen siihen asti. Esimerkiksi maitotuotteet, keksit ja muut kuivat elintarvikkeet on varustettu kyseisellä merkinnällä, Pihlajasaari kertoo.

Päivämäärän umpeutuminen ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita tuotteen steriiliyden loppua, vaan tässä tapauksessa aistinvarainen tarkastelu laadun takaamiseksi riittää. Pihlajasaari kuitenkin korostaa, että maitotuotteiden päivämäärien umpeutuessa ei kannata jäädä odottelemaan liian pitkäksi aikaa.

Paula Koski / MTV3

Lue myös:

    Uusimmat