Tiedustelukomitea: Trumpin salakuuntelusta ei todisteita – tiedottaja viittasi senaatille kintaalla

Yhdysvalloissa senaatin tiedustelukomitea pitää perättöminä presidentti Donald Trumpin väitteitä siitä, että Trumpin edeltäjä Barack Obama olisi määrännyt salakuuntelemaan Trumpin vaalipäämajaa. Komitea totesi raportissaan, että se ei ole löytänyt "mitään viitteitä" salakuuntelusta.

Valkoisen talon tiedottaja Sean Spicer kuitenkin ilmoitti, että Trump seisoo edelleen väitteensä takana. Spicer myös kieltäytyi hyväksymästä senaatin komitean johtopäätöstä.

Spicer viittasi Fox Newsin kiistanalaiseen raporttiin, joka antaa ymmärtää, että Obama kiersi Yhdysvaltain vakoilurajoituksia pyytämällä Britannian tiedusteluyksikköä salakuuntelemaan Trumpia. Foxin mukaan Obama olisi pestannut tähän brittien sähköisen tiedustelun yksikön GCHQ:n.

Fox ei esittänyt mitään todisteita raporttinsa tueksi.

Britannian tiedustelun edustaja tyrmäsi Foxin väitteet "täysin naurettavina".

Entinen presidentti Obama on kiistänyt määränneensä Trumpin tai tämän kampanjatoimiston salakuunneltavaksi.

Ryanin mukaan salakuuntelua ei tehty 

Yhdysvaltain senaatin tiedustelukomitean raportin johtopäätökset julkisti torstaina komitean puheenjohtaja, republikaanien senaattori Richard Burr. 

-Saatavillamme olleen tiedon perusteella emme näe mitään viitteitä siitä, että jokin Yhdysvaltain hallinnon taho olisi tarkkaillut Trump Toweria ennen presidentinvaaleja tai niiden jälkeen, Burr totesi.

Kongressin edustajainhuoneen republikaaninen puhemies Paul Ryan puolestaan sanoi torstaina, että mitään Trumpiin kohdistettua salakuuntelua ei ole tapahtunut. Presidentti Trump edustaa hänkin republikaanista puoluetta.

Analyytikko: Kierrätys "sormenjälkien välttämiseksi" 

Väitteen Britannian tiedusteluyksikkö GCHQ:n sekaantumisesta Trumpin salakuunteluun esitti Fox Newsin oikeustieteellinen analyytikko Andrew Napolitano. Foxin raportin mukaan Obama kierrätti tarkkailupyynnön brittien kautta varmistaakseen, että salakuuntelusta "ei jää amerikkalaisia sormenjälkiä". 

Britanniassa asiaa nimettömänä kommentoinut GCHQ:n edustaja painotti, että Napolitanon perättömät syytökset tulee jättää huomiotta.

Britannian GCHQ on tehnyt yhteistyötä Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisten kanssa vuosikymmeniä.

Yhdysvallat ja Britannia muodostivat yhdessä Australian, Kanadan ja Uuden-Seelannin kanssa jo toisen maailmansodan jälkeen niin kutsutun Viisi silmää -yhteistyöverkoston. Viisikko on siitä lähtien jakanut keskenään osan tiedustelutietojaan.

 


Lue myös:

    Uusimmat