Tiedeministeri Kurvinen sanoi ottavansa 51 miljoonan tutkimusleikkaukset tyynesti, ruoska viuhui niin oppositiosta kuin kollegoilta hallituksessa – "Ei siinä paljon pohjalainen stoalaisuus auta"

Tutkimusrahoituksen leikkaukset herättävät pelkoa kentällä – näin Saarikko perustelee leikkauspäätöstä 4:51
Tutkimusrahoituksen leikkaukset herättävät pelkoa tutkimuskentällä.

Uuden tutkimuksen rahoitus on pienenemässä ensi vuonna 51 miljoonalla eurolla kuluvaan vuoteen verrattuna. Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) saa kovaa kritiikkiä niin oppositiosta kuin hallituskumppaneiltaan.

Pienennyksestä 40 miljoonaa euroa johtuu Veikkaus-varojen tippumisesta, joka vaikuttaa vuoden 2022 jälkeen käynnistyviin tutkimuksiin, kertoi Kurvinen aiemmin STT:lle.

Kyse on Suomen Akatemian kautta kanavoitavasta rahoitusvaltuudesta. Suomen Akatemia on merkittävä rahoittaja suomalaiselle tieteelle, ja tutkimusrahoituksesta suurin osa suuntautuu yliopistoille.

– Olen sellaisella pohjalaisella, stoalaisella tyyneydellä ottanut sen vastaan. Sinänsä, jos puolueiden puheenjohtajat päättävät etsiä muita säästökohteita, se sopii minulle tiedeministerinä vallan mainiosti. Tieteen rahoituksesta päätetään hallituksen budjettiriihessä syyskuun alussa, Kurvinen sanoi.

Uuden tutkimuksen leikkaukset ovat saaneet kovaa kritiikkiä muilta puolueilta.

Esimerkiksi sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Paula Risikko (kok.) otti kantaa asiaan Twitterissä.

Myös muut kokoomuksen edustajat ovat suomineet tiedeleikkauksia.

– Miksi [tiedeministeri] haluttiin hallitukseen? Seuraamaan sivusta passiivisesti leikkaamista vai aktiivisesti neuvottelemaan tieteen pitkäjänteistä kestävää rahoitusta? ihmetteli kansanedustaja Sari Sarkomaa Twitterissä.

– Ei siinä paljon pohjalainen stoalaisuus auta, kun leikkaa tutkimuksesta 50 miljoonaa euroa. Varsinkin kun hallitusohjelman tavoitteena on nostaa Suomen tutkimus- ja kehitystoiminnan osuus bruttokansantuotteesta neljään prosenttiin. Hölmöläisten hommaa, kirjoitti kansanedustaja Anne-Mari Virolainen.

Kritiikkiä hallituksen sisältä

Kritiikkiä on kuitenkin tullut myös hallituksen sisältä ministereitä myöten. Esimerkiksi vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo ja vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson sanovat, etteivät leikkaukset ole hyväksyttäviä.

Vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö sanoo, että Kurvisella on päätösvalta asiassa.

– Et ole tiedeministerinä asemassa jossa voit ottaa tieteen leikkauksia "tyynesti vastaan". Olet vastuuministeri. Sinä päätät niistä leikkauksista, tai ainakin hyväksyt ne, Niinistö kirjoitti.

Kurvinen itse vastasi Niinistölle, ettei hän päätä asiasta, vaan puoluejohtajat kuten Ohisalo, joka oli tekemässä leikkauspäätöstä.

– Pitäisikö sinun pyrkiä puheenjohtajaksi niin pääsisit vaikuttamaan puolueesi linjaan? Kurvinen vastasi kipakasti.

Lue myös:

    Uusimmat