Tiedätkö, miksi laskiaista vietetään? Lue

Miksi laskiaisena syödään pullaa, ja mikä on tuhkakeskiviikko? Lue taustat pullantäyteisen pyhän takana!

Laskiaista vietetään seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä. Se, miksi pullien täyttämän juhlapäivän nimi on juuri laskiainen, ei ole aivan selvää. Kielentutkijoiden mukaan nimi tulee laskea-verbistä, koska ihminen laskeutuu paastoon ja laskee sitten päiviä paaston loppumiseen.

Laskiaissunnuntain teema on Jumalan rakkauden uhritie. Laskiaisen jälkeen alkoi Jeesuksen elämässä kärsimyksen vaihe, joka päättyi ristiinnaulitsemiseen ja sitten ylösnousemukseen.

Laskiaistiistaita seuraava keskiviikko on tuhkakeskiviikko. Silloin alkaa 40 päivää kestävä paasto, joka päättyy vasta pääsiäissunnuntaina. Paastoa ennen juhlitaan tiistain ajan syömällä rasvaisia ruokia, nykyisin siis lähinnä hernekeittoa ja laskiaispullia.

Tuhkakeskiviikon nimi tulee raamatusta. Tuhkan sirotteleminen ihmisen ylle kuvaa katumusta.

Paaston aika merkitseekin myös katumusta ja hiljentymistä, ja se lähtee ihmisen omasta halusta; nykyihminen voi paastota vaikkapa baarikäynneistä, television töllöttämisestä tai Internetin käytöstä. Ruokavaliosta voi jättää pois vaikkapa pelkän lihan.

Entisajan uskomuksia

Entisaikaan laskiaiseen liittyi Suomessakin useita erilaisia perinteitä, jotka ovat nyttemmin jo kadonneet. Laskiaisena ei esimerkiksi saanut kehrätä, koska lampaat voisivat sairastua, lehmät loukata jalkansa ja myrsky repiä katon talosta.

Laskiaisena työt lopetettiin ajoissa, ja saunassa käytiin päivänvalon vielä ollessa voimissaan. Saunassa tuli toimia hiljaa, sillä hyttyset ja hyönteiset olisivat kesän aikana kiusaamassa liikaa lörpötelleitä saunojia.

Nykyihminen juhlii laskiaista lähinnä kermaisia pullia nautiskellen. Aiemmin ruoka oli hyvin rasvaista, ja laskiaisena herkuteltiin esimerkiksi läskillä ja siansorkilla. Aterian jälkeen rasvaiset sormet olivat hyvä merkki, sillä ne povasivat lihavia sikoja ja hyvin lypsäviä lehmiä. Laskiaispulla yleistyi kodeissa 1800-luvulla.

Mäenlaskulla on suomalaisessa laskiaisessa pitkät perinteet. Kun lämpimissä maissa juhlitaan karnevaalien voimin, meillä lähdetään lumiseen rinteeseen ja toivotellaan samalla esimerkiksi pitkiä pellavia ja hienoa hamppua. Mitä kauemmas kelkka liukuu mäessä, sitä pidempiä pellavia taloon saadaan.

MTV3/Helmi

Kuvat: Lehtikuva, Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat