Mainos

Stubb sote-neuvotteluiden jälkeen: Hieman krapulainen olo, mutta illalla ei ollut hauskaa

Hallitus pääsi viime yönä sopuun sosiaali- ja terveydenhuolloin uudistuksen periaatteista ja alueiden määrästä.  

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on osaltaan hyväksynyt sote-ratkaisun. Ryhmä teki päätöksen yksimielisesti, kertoo kansanedustaja Ben Zyskowicz.  Asiaa käsitellään vielä ryhmän ja puoluevaltuuston yhteiskokouksessa

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb on tyytyväinen aikaansaatuun sote-ratkaisuun.

– Ratkaisua ei ollut enää mahdollista venyttää ja saimme ratkaisun, joka meni asia edellä, hän kommentoi.

"Vapaavalintaisuus ei tarkoita yksityistämistä"

Päätöksessä sote-alueiden määrän päättämisen lisäksi hallitus sementoi soteen valinnanvapauden periaatteen. Stubb korostaa, ettei vapaavalintaisuus tarkoita yksityistämistä.

– Suomalaisella on jatkossa vapaa valinta päättää, käyttääkö hän yksityisiä palveluita, hyvin rahoitettuja julkisia palveluita vai kolmatta sektoria. Nämä kilpailevat keskenään parantaen tehokkuutta, hän kuvailee.

Tässä Ruotsin mallin mukaisessa, niin sanotussa raha seuraa asiakasta -mallissa, asiakas voi valita kriteerit täyttävien palveluntuottajien joukosta palvelun tuottajan, jonka julkinen järjestäjä kustantaa. Julkisuudessa on jo arvioitu, että kokoomuksen toivoman pykälän oli tarkoitus mahdollistaa sosiaali- ja terveyspalveluiden nykyistä laajempi yksityistäminen.

Stubb: Sotealueiden määrää voidaan tarvittaessa vähentää

Kokoomuksen puoluevaltuusto ja eduskuntaryhmä hyväksyivät sote-ratkaisun yhdessä ja yksimielisesti puoluehallituksen kanssa.  

Kokoomus olisi alun perin toivonut pienempää sote-alueiden määrää kuin keskusta. Nyt niitä on tarkoitus perustaa 15 ja itsehallintoalueita 18.  

Stubb myöntää, että hänen mielestään pienempi sotealueiden määrä olisi ollut parempi ratkaisu kun nykyiset 15 sote-aluetta. Päätöksessä on kuitenkin takaportti, sillä sote-alueiden määrää voidaan laskea, jos jokin sotealue ei kykene tuottamaan vaadittuja palveluita.

Stubb ei pitänyt myöskään tulevaa hallintomallia välttämättä parhaana ratkaisuna.

– Nyt katsotaan, miten kokonaisuus tullaan rakentamaan, hän totesi.

"Vähän krapulainen olo"

Stubbin mukaan hallitussuhteisiin ei ole jäänyt lommoja siitä huolimatta, että hallitus oli vaarassa kaatua soite-kiistelyn vuoksi.

Stubb kuitenkin valitteli, että vähien unien vuoksi olo on hieman krapulainen. Stubb totesi, ettei illalla nykyisestä krapulasta huolimatta ollut hauskaa. Morkkista ei kuitenkaan ole, vaan katse on eteenpäin. 

-Menneitä ei tarvitse muistella. Nyt saimme puristettua hallituskauden vaikeimman päätöksen.

MTV Uutiset lähetti kokoomuksen kommentit suorana netissä noin klo 12.00.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.