THL: Näin tunnistat ja korjaat kosteusvaurion

Kosteusvaurio on ikävä ikävä yllätys, joka voi pahimmillaan johtaa terveysongelmiin. Se olisikin tärkeää huomata ja korjata ajoissa.

Kosteusvauriot johtuvat yleisimmin suunnitteluvirheistä, rakennusvirheistä, rakenteiden ja materiaalien vanhenemisesta, kunnossapidon laiminlyömisestä sekä lämpö- ja vesieristevaurioista.

Kosteusvaurioita esiintyy kaikentyyppisissä asunnoissa ja ne ovat yleisimpiä kosteissa tiloissa. Mikrobit tarvitsevatkin kasvaakseen kosteutta, lämpöä ja ravinteita.

Tunnista kosteusvaurio

Ilmeisen kosteusvaurion merkkejä ovat näkyvä mikrobikasvu, tunkkainen homeen haju tai maakellarimainen haju, kosteus- ja valumajäljet pinnoilla ja rakenteissa ja rakennusmateriaalien irtoaminen, turpoaminen tai värin muuttuminen. Kiinteistön vesimittari voi myös olla liikkeessä, vaikka kaikki vesipisteet ovat kiinni.

Mikäli kosteus tiivistyy jatkuvasti sisätiloissa materiaalien pintoihin, kyseessä on riittämätön ilmanvaihto. Ilmanvaihto täytyy saada kuntoon, koska riittämätön ilmanvaihto voi edesauttaa kosteusvaurion syntymistä.

Korjaa vauriot

Ennen kuin jo syntynyt vaurio voidaan korjata, täytyy selvittää siihen johtaneet syyt. Lisäksi täytyy selvittää, miten laajalle alueelle kosteus on päässyt leviämään.

Vahingoittuneet materiaalit poistetaan ja korvataan kokonaan uusilla. Jos materiaaleja ei voi poistaa, ne pitää puhdistaa mekaanisesti poistamalla vaurioitunut pintakerros.

Pinnat voidaan myös pestä kotikäyttöön tarkoitetuilla puhdistusaineilla. Materiaalit eivät saa jäädä kosteiksi, sillä tämä mahdollistaa uuden kosteusvaurion synnyn. Niinpä ne onkin kuivattava mahdollisesti jopa koneellisesti.

Korjaustyön aikana tulee kiinnittää huomiota omaan suojautumiseen. Tässä auttaa hyvä hengityssuojain. Myös tilan irtaimisto pitää joko suojata tai siirtää korjaustyön ajaksi toisiin tiloihin.

Lähde: THL

Lue myös:

    Uusimmat