THL:n ylilääkäri pitää uskottavana, että yksi annos Pfizerin rokotetta voi suojata riittävästi koronalta – kommentoi myös Onni Sarmasteen Sputnik-bisneksiä

Israelilaisen tutkimustuloksen mukaan jo yksi annos Pfizerin rokotetta voisi antaa riittävän suojan. THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek pitää tuloksia uskottavana.

Nohynekin mukaan tulokset ovat myös linjassa BioNTechin Pfizerin tehotutkimustulosten kanssa, joissa nähtiin 15– 28 päivän kuluttua ensimmäisestä annoksesta yli 90 prosentin teho.

Tulokset puhuvat vahvasti sen puolesta, että toisen annoksen ottamista voi hyvin siirtää, niin kuin muun muassa Britanniassa on jo tehty. 

Nohynek ei vielä arvioi, voiko Israelista saaduilla tuloksilla olla vaikutusta Suomen rokotestrategiaan.

– Olemme jo pitkittäneet väliä 12 viikkoon johtuen siitä, että tulokset ovat olleet niin hyviä. Ei ole syytä epäillä, että teho laskisi nopeasti kolmen viikon päästä. Riittääkö yksi annos pitkäaikaiseen suojaan, siitä tarvitaan vielä lisää näyttöä, Nohynek sanoo MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Hanna Nohynekin mukaan myös muun muassa Jansenin kehittämä adenovirusvektorirokotteen teho on osoittautunut hyväksi jo yhdellä annoksellakin. Kyseistä rokotetta ei ole vielä hyväksytty käyttöön.

Tuoreiden tutkimusten mukaan Pfizerin rokote ei välttämättä tarvitsekaan 70 pakkasasteen kylmäketjua, juten tähän saaakka on kerrottu.

– Heillä (lääkeyhtiö) on menossa kokeet, mutta odotamme vielä lopullista tietoa. Tämä olisi äärimmäisen hyvä uutinen köyhille ja keskituloisille maille, jotka eivät pysty tällaista kylmäketjua ylläpitämään.

Liikemies Onni Sarmaste kertoi tänään MTV Uutisille aikovansa myydä Sputnik-rokotteita, mutta ei Suomessa. Ylilääkäri Hanna Nohynek toteaa asiaan, että rokotteet vaativat Suomessa joko EU-tason tai kotimaisen lääkeviranomaisen hyväksynnän.

Esimeriksi Unkari ja Puola ovat jo antaneet venäläisrokotteelle myyntiluvan, mutta Suomessa tai muualla EU:ssa Sputnik-rokotteella lupaa ei tällä hetkellä ole.

Korjattu juttua, Sarmaste täsmentää, ettei ole myymässä Sputnik-rokotteita Suomessa.

Lue myös:

    Uusimmat