Riittääkö vain yksi piikki? Pfizerin ja Biontechin koronarokote suojaa nyt virukselta 85-prosenttisesti jo yhden annoksen jälkeen

Kalle Saksela kertoo, missä vaiheessa suomalaisen koronarokotteen kehitys on 8:14
Suomalaisrokote saanut lupaavia tuloksia eläinkokeissa. Rokotukset alkavat mahdollisesti vuoden lopussa. 

Pfizerin ja Biontechin koronarokotteen teho on huomattavasti parempi kuin on aiemmin arvioitu. Asiasta kerrotaan lääketieteellisessä The Lancet-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa

Uusien tietojen mukaan Pfizerin ja Biontechin rokote suojaa tehokkaasti koronavirukselta jo yhden annoksen jälkeen. Wall Street Journal -lehden mukaan rokotetta voitaisiin säilyttää normaalissa jääkaappilämpötilassa siltä tähän saakka edellytetyn erittäin kylmän säilytyksen sijaan. Tämä voisi helpottaa huomattavasti rokotteiden kuljetusta ja jakelua.

Tulokset puhuvat vahvasti sen puolesta, että toisen annoksen ottamista voi hyvin siirtää, niin kuin muun muassa Britanniassa on jo tehty. Asialla voi olla suuri vaikutus rokotteiden riittävyyteen eri puolilla maailmaa.

Israelin suurimman sairaalan Tel Avivin Sheban työntekijöiden joulukuisten rokotusten pohjalta tehdyn vertaisarvioidun tutkimuksen mukaan yksi annos rokotetta suojaa koronalta 85-prosenttisesti 15–28 päivää antamisen jälkeen. 

Ensimmäisten kahden viikon aikana rokotteen teho oli 47 prosenttia. Aiemmissa tutkimuksissa on todettu, että rokotteen teho nousee 95 prosenttiin viikko toisen piikin jälkeen.

Pfizer ja Biontech suosittelevat toisen annoksen antamista 21 päivän kuluttua ensimmäisestä.

Rokotettukin voi ehkä vielä tartuttaa

Tuorekaan tutkimus ei kuitenkaan ota kantaa siihen, voivatko täyden rokotesuojan saaneet ihmiset silti tartuttaa muita, vaikka eivät itse enää ole vaarassa.

– Se on iso, iso kysymys, jonka ratkaisemiseksi teemme edelleen töitä. Tämä ei kuitenkaan ole se tutkimus, mutta toivoaksemme voin kertoa hyviä uutisia pian, sanoi tutkimuksen tekijöihin kuulunut Gili Regev-Yochay.

Lue myös:

    Uusimmat