Mainos

THL:n ylilääkäri myöntää: Mielentilatutkimuksia tehdään liian vähän

Suomessa tehdään vuosittain arviolta toistasataa mielentilatutkimusta. Tutkimukset ovat viime vuosien aikana vähentyneet, mutta asiantuntijalla on tilanteeseen selitys.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n vt. ylilääkärin Mika Rautasen mielestä nykyinen tilanne ei välttämättä ole hyvä.

– Kun mielentilatutkimuksia tehtiin enemmän, löytyi myös enemmän niitä henkilöitä, jotka olivat hoidon tarpeessa. Nyt kun tutkimukset ovat vähentyneet, tahdosta riippumattoman hoidon tarpeessa olevia ihmisiä jää ehkä kokonaan hoidon ulkopuolelle ja he voivat päätyä hoidon sijaan vankilaan, Rautanen sanoo.

Esimerkiksi vielä vuonna 2005 tuomioistuimet pyysivät lähes 200 mielentilatutkimusta.

– Jostain syystä oikeus lähettää mielentilatutkimuspyyntöjä vähemmän. Syytetyt henkilöt eivät ehkä itse enää toivo niin paljon mielentilaan pääsemistä.

– Toiseksi, mielentila-asiat ovat harvinaisia ja tuomarin pöydälle tällainen saattaa tulla vain kerran virkauran aikana. Ei kenties osatakaan ottaa huomioon tutkimuksen tarvetta, Rautanen arvioi.

Mielentilatutkimukset rankoista rikosepäilyistä

Mielentilatutkimuksia tehdään eniten henkirikoksesta ja muista väkivaltarikoksesta syytetyille. Viime vuonna tällaisia henkilöitä oli yhteensä 80.

Seksuaalirikoksesta syytetyistä mielentilalausuntoja annettiin 15. Omaisuusrikoksista syytettyjä oli tutkittavina viisi.

– Mielentilaan passitetaan lähinnä rankoista rikossyytteistä. Tutkimuksia voisi tehdä enemmän myös kevyemmistä rikosepäilyistä, Rautanen sanoo.

Tutkimukset esilla kuohuttaneissa rikosjutuissa

Yksi viime aikoina suurta huomiota saaneista tapauksista on ollut myös Seinäjoen teinisurma. Taposta epäilty 15-vuotias tyttö on halunnut mielentilatutkimukseen ja käräjäoikeus päätti perjantana, että sellainen myös tehdään.

Satakunnan käräjäoikeus puolestaan määräsi toisessa suurta julkisuutta saaneessa rikosjutussa 17-vuotiaan lenkkeilijätytön murhasta syytetyn 25-vuotiaan afganistanilaismiehen mielentilan tutkittavaksi. Vasta tämän jälkeen oikeus ratkaisee, mihin rikoksiin mies on syyllistynyt.

Välituomion mukaan mies surmasi tammikuussa entisen tyttöystävänsä polttamalla tytön elävältä.

Viime vuonna mielentila tutkittiin vain yhdeltä alle 18-vuotiaalta syytetyltä. Miehiä tutkittavina oli yhteensä 97 ja naisia 13.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.