THL:n Nohynek kertoo omikron-muunnoksen vaikutuksesta rokotteisiin: "On paljon kysymyksiä, joihin ei tiedetä vastausta"

1:58
Koronan omikronmuunnos levinnyt todennäköisesti myös Suomeen – HUSin Lasse Lehtonen kommentoi, mitä se tarkoittaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan ei vielä tiedetä, tehoavatko tämänhetkiset rokotteet omikron-muunnokseen.

Suomessa on mahdollisesti havaittu ensimmäinen tapaus Etelä-Afrikasta peräisin olevaa uutta koronan omikron-muunnosta. THL:n mukaan tällä hetkellä Suomessa tutkitaan kahta omikron-epäilyä. 

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan uudesta virusmuunnoksesta tiedetään vasta vähän, minkä vuoksi on liian aikaista arvioida, tulisiko sen vaikuttaa suosituksiin kolmansista rokotteista.  

– Sen nopean Etelä-Afrikassa leviämisen vuoksi on arvioitu, että se on tartuttavampi kuin delta. Onko näin, siihen odotetaan vahvistuksia, Nohynek kommentoi. 

Nohynekin mukaan ei myöskään tiedetä, kuinka hyvin nykyinen rokote suojaa uudelta muunnokselta.

– Vielä on paljon sellaisia kysymyksiä, joihin ei tiedetä vastausta. Odotamme Etelä-Afrikan ja maailman terveysjärjestön ja BioNtech/Pfizerin omia analyysejä siitä, kuinka hyvin nykyisillä rokotteilla uusi virusmuunnos on neutraloitavissa. 

– Lisäksi odotamme tarkempaa kuvausta sairastuneiden taudinkuvan vakavuudesta ja rokotteiden suojatehosta eri väestöryhmissä. Toivon, että loppuviikosta meillä olisi jo enemmän dataa käytössä. 

Katso myös THL:n Salmisen haastattelu: Omikronin vaikutuksia on lähes mahdoton ennustaa – tutkimuksissa menee vielä kuukausia

4:09

Keskustelu kolmansista rokotteista käy kuumana 

Keskustelua on viikonloppuna herättänyt THL:n suositukset kolmansista rokotteista ja erityisesti Nohynekin aiemmin Helsingin Sanomissa antama haastattelu, jonka mukaan kolmansien rokotusannosten aikaistamisella ei ole "tulenpalava kiire".

Nohynek vastasi aiemmin kritiikkiin ja muistutti, että THL on antanut syksyn aikana useampia suosituksia, mitä tulee kolmansiin rokotuksiin.

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR kokoontuu keskiviikkona, jolloin suosituksista jälleen keskustellaan. Ei ole takuuta, että tuolloin olisivat selvillä kaikki avoimet kysymykset, jotka uuteen muunnokseen liittyvät.  

– KRAR tulee käsittelemään näitä asioita sen tiedon pohjalta, mitä meillä on nyt käytettävissä ja jos tarvitaan korjausliikkeitä, niin ne toki tehdään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja