THL: Keväiset ongelmat klamydiatesteissä johtuivat klamydiabakteerien geenimuutoksista – osa tapauksista on voinut jäädä löytymättä Etelä- ja Länsi-Suomen alueella

Klamydiatesteissä keväällä havaitut ongelmat johtuivat klamydiabakteerien geenimuutoksista, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotteessaan torstaina.

Osassa bakteereita on havaittu mutaatioita geenissä, johon klamydian toteaminen seulontatestillä perustuu. Ongelma havaittiin huhtikuussa, jolloin osa tartunnoista oli jäänyt toteamatta ensisijaisella seulontatestillä. Näytteet olivat positiivisia toisilla testeillä.

Arvio: 6-10 prosenttia tapauksista on voinut jäädä löytymättä

Ongelma koski noin 0,4 prosenttia Etelä- ja Länsi-Suomen alueella seulotuista näytteistä. Alustavan arvion mukaan noin 6–10 prosenttia tapauksista on voinut jäädä löytämättä.

Ongelma koskee vain Aptima Combo 2 -testiä. Valmistaja kehittää nyt versiota, jonka on määrä kattaa myös nyt todettu bakteerikanta.

Suomessa tehtiin viime vuonna noin 280 000 klamydiatestiä. THL:n ylläpitämään tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin lähes 15 000 klamydiatapausta.  

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja