THL ja HUS: Rokottamattomien riski sairastua koronaan korkeampi kuin koskaan

2:36
Milloin koronahöllennykset tuntuvat Suomessa? Mika Salminen ja Asko Järvinen vastaavat

Korona-asiantuntijoiden mukaan rokotekattavuus tulee pitkälti sanelemaan, millainen talvi Suomessa on edessä koronaepidemian osalta.

Viime perjantaita pidettiin eräänlaisena vapauden päivänä, kun lukuisista koronarajoituksista luovuttiin. Jopa tiukkoihin ravintolarajoituksia löysättiin ympäri Suomen – jopa pääkaupunkiseudulla

Sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtaja Mika Salminen että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen odottavat loppuvuotta jopa pelonsekaisin tuntein, kun ihmisten kontaktit lisääntyvät. 

Katso yllä olevalta videolta, millaisena korona-asiantuntijat näkevät lähikuukausien tautikehityksen!

Heidän mukaansa tartuntaluvuissa sekä sairaalahoitoa kaipaavien koronapotilaiden määrissä on jo nyt havaittavissa kasvua. 

– Tiedämme, että rokotekattavuus on ravintoloissa liikkuvissa 20–40-vuotiaissa ihmisissä eniten vajaa, Järvinen taustoittaa syytä tartuntojen kasvulle. 

Salmisen mukaan toistaiseksi on kuitenkin vaikeaa ennustaa, miten paljon tilanne muuttuu lähikuukausien aikana. Seuraava kuukausi näyttää hänen mukaansa paljon. 

– Meillä ei ole aiemmin ollut tällaista tilannetta, jossa iso osa väestöstä on rokotettu, mutta on kohtuullisen iso osa, jotka eivät ole rokotetta ottanut. 

– Ennustettavissa on, että tapauksia meillä tulee olemaan koko talven – varmasti mennään välillä ylös ja alas, Salminen toteaa MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Juttu jatkuu videon jälkeen. 

2:18
Tältä illan riennot näyttivät Helsingissä, jossa korona- ja etenkin ravintolarajoitusten höllentäminen otettiin riemuiten vastaan! 

Rokottamattomien riski sairastua korkeampi kuin koskaan

Salmisen ja Järvisen mukaan talven koronatilanteen kehitykseen vaikuttaa erityisesti rokotekattavuus. 

– Rokottamattomien vaikean taudin riski on itse asiassa paljon korkeampi kuin koskaan aiemmin, koska suhteessa rokottamattomien määrään tautia on paljon enemmän kuin aiemmin, Salminen konkretisoi. 

Sekä Salminen että Järvinen ovat sitä mieltä, että pikkujouluihin ei kannata lähteä ellei  rokotesuoja ei ole kunnossa. 

Täysi rokotesuoja estää tehokkaasti sairastumasta koronaviruksen vakavampaan tautimuotoon. 

– Toivoisin, että suomalaiset ottaisivat nyt maajoukkuemeininkiä, ja pyrittäisiin peittoamaan ruotsalaiset, norjalaiset, islantilaiset ja tanskalaiset rokotekattavuudessa, Salminen kannustaa. 

Juttu jatkuu videon jälkeen.

1:58
THL:n Salminen patistaa keski-ikäisiä: "80 prosentin rokotekattavuus voitaisiin saavuttaa jo huomenna"

Omasta tahdostaan rokottamattomina pysyvät ottavat tietoisen ja suuren riskin

Salmisen mukaan ne, jotka eivät halua tietoisesti ottaa koronarokotetta, ottavat suuren riskin. 

Sairastumisriskiä lisää edelleen se, että virukset tarttuvat helpommin talvella.

– Se tauti tulee vastaan ennemmin tai myöhemmin. Jos ei tänä talvena, niin sitä seuraavana tai sitä seuraavana, Salminen sanoo ja jatkaa. 

– Riski joutua sairaalaan on aina korkea yli viisikymppisissä, kyllä se on nelikymppisissäkin.

32:29
THL:n Mika Salminen ja HUSin Asko Järvinen muistelivat haastavaa korona-aikaa ja ennakoivat tulevaa MTV Uutiset Liven haastattelussa. Katso tai kuuntele haastattelu kokonaisuudessaan!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja