THL alkaa tutkia koronaviruksen leviämistä väestössä uudella tavalla – kutsu tutkimuksiin voi kolahtaa kenen tahansa postiluukusta

Kuka vain voi saada kutsun – näin Suomessa selvitetään, kuka on kantanut koronaa tietämättään 4:37
Jatkossa kuka vain voi saada kutsun koronatestiin. MTV Uutiset Live selvitti, miten koronaviruksen leviämistä aletaan valvoa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kutsuu nyt satunnaisotannalla ihmisiä vasta-ainetutkimukseen, jossa arvioidaan koronaviruksen leviämistä väestössä. Tutkimus jatkuu loppuvuoden ajan.

Päätarkoitus nyt alkavalle tutkimukselle on selvittää ajantasaisesti, kuinka suurella osuudella väestöstä on muodostunut vasta-aineita osoituksena aiemmasta koronaviruksen kohtaamisesta.

Elimistössä muodostuu vasta-aineita sairastetun taudin, mutta myös oireettoman tartunnan seurauksena. Vasta-aineet voivat suojata uudelta tartunnalta. 

Vasta-ainetesti ei sovellu tuoreen tartunnan tunnistamiseen, koska vasta-ainetaso nousee vasta muutamia viikkoja tartunnan jälkeen.

Arvioimalla vasta-aineiden esiintymistä väestössä voidaan seurata, kuinka laajasti epidemia on levinnyt eri ikäryhmissä ja eri alueilla. Tutkimukseen kutsutaan aluksi 18–69-vuotiaita.

Arpomalla valitut tutkittavat saavat kirjeen

Tutkittavat kutsutaan mukaan arpomalla, jotta varmistuttaisiin osallistujien edustavan Suomen väestöä. Kutsu tulee henkilökohtaisena kirjeenä, eikä kukaan muu voi osallistua kutsutun puolesta. Osallistuminen on vapaaehtoista.

Otanta painotetaan alkuvaiheessa pääkaupunkiseutuun ja työikäiseen väestöön.

Kevään aikana tutkimus laajenee: tarkoitus on saada mukaan noin 750 henkilöä joka viikko. Tutkimusnäytteet otetaan yliopistosairaaloiden laboratoriokeskuksissa.

Tutkimus alkaa huhtikuun alussa ja jatkuu loppuvuoden ajan. Ensimmäisiä tuloksia on THL:n mukaan lupa odottaa huhtikuun loppuun mennessä.

Lue myös:

    Uusimmat