Therese Johaug murtui äitinsä sanoista kyyneliin – paluukisasta tyrmäävä näytös: "Tuntuu uskomattoman hyvältä"

Therese Johaug hiihti ensimmäistä kertaa kilpaa noin kahteen ja puoleen vuoteen, kun hän palasi voittajana tositoimiin Norjan Beitostölenissä 10 kilometrin perinteisen kisassa.

Videolla Tulosruudun kuvaa Suomen Cupin hiihdoista Rovaniemeltä.

Kisassa olivat mukana Norjan parhaat hiihtäjät, ja dopingpannastaan keväällä vapautunut Johaug oli ylivoimainen. Toiseksi sijoittunut Ingvild Flugstad Östberg hävisi Johaugille 23,9 sekuntia ja kolmanneksi sivakoinut Kari Öyre Slind 59,8 sekuntia.

– Minä tein sen, ensimmäistä kertaa 959 päivään kilpaa hiihtänyt Johaug iloitsi Norjan yleisradioyhtiö NRK:n mukaan.

– Oli todella erityistä kisata täällä tänään. Tuntuu uskomattoman hyvältä tulla takaisin maastohiihtoperheeseen.

NRK haastatteli myös Johaugin äitiä Gro Johaugia. Gro kertoi Johaugien eläneen raskaita aikoja Theresen kilpailukiellon aikana.

– Tämä todella lämmitti äidin sydäntä tänään, kyynelehtinyt Gro sanoi.

Therese kuuli äitinsä sanat ja herkistyi itsekin itkuun.

Viikon päästä maailmancupissa

Vakuuttavan myrskyvaroituksen antanut Johaug pääsee viikon päästä irti Rukalla maailmancup-kauden avauksessa. Tuolloin hiihdetään perinteisellä sekä sprintti että 10 kilometriä, eli sama matka kuin Beitostölenissä.

Johaug kärsi viime huhtikuuhun asti 18 kuukauden kilpailukieltoa anabolisesta steroidista. Aine päätyi hiihdon supertähden elimistöön väitetysti Trofodermin-voiteesta, jota Johaug käytti rohtuneisiin huuliinsa.