The Moscow Times: Kreml erotti uutistoimiston johtajan Wagner-kapinan uutisointitavan takia – "Jokin hulluus valtasi heidät"

Kreml ei tyytyväinen Tassin Wagner-kapinan uutisointiin – Tältä otsikot näyttivät 0:50
Kelasimme Tassin uutisointia taaksepäin – Näistä otsikoista nousi Kremlissä kohu.

TASSin johtaja erotettiin kymmenen päivää juhannuksen Wagner-kapinan jälkeen.

Julkisesti Sergei Mikhailovin kerrottiin eronneen oma-aloitteisesti, mutta The Moscow Timesin tietojen mukaan erottaminen tapahtui Wagner-kapinan uutisointityylin takia. 

The Moscow Times kertoo Mikhailovin erotetun Kremlin rangaistuksen siitä, että TASS oli uutisoinut Wagnerin palkkasotilasryhmän kapinasta tavalla, jonka se uskoi asettavan Venäjän viranomaiset epäsuotuisaan valoon.

Lehden nimettöminä pysyttelevien lähteiden mukaan TASS uutisoi liiallisesti Kremlille nolosta juhannuskapinasta.

– TASS kertoi kaikesta tästä liian täsmällisesti ja yksityiskohtaisesti. Jokin hulluus valtasi heidät. He unohtivat, että heidän päätehtävänsä ei ole kertoa uutisia. Se on luoda ideologisesti oikea narratiivi Kremlille, venäläisvirkamies sanoi lehdelle.

Kapinassa edesmennyt Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhin yritti kaataa Venäjän sotilasjohdon. TASSin johtajan erottaminen on The Moscow Timerin mukaan ensimmäinen tiedossa oleva korkea-arvoisen toimihenkilön rangaistus kapinaan liittyen.

TASSin erotettu pääjohtaja Mikhailov palkittiin vuonna 2021 presidentin ystävyysristillä. Erottaminen tuli The Moscow Timesin mukaan järkytyksenä Mikhailoville sekä TASSin lähes kahdelle tuhannelle työntekijälle.

Mikhailov ei ole itse halunnut kommentoida lähtöään TASSista. Kreml on kiistänyt erottamisen.

Mikhailovin erottamisen vahvistivat The Moscow Timesille TASSin korkea-arvoinen johtaja, presidentin hallinnon virkamies, kaksi korkea-arvoista lähdettä valtion duumassa ja Venäjän hallituksen virkamies. 

Kaikki heistä pysyivät nimettöminä, koska luottamuksellisten tietojen paljastamisesta tiedotusvälineille voi seurata seuraamuksia.

Mikhailovin korvaajaksi nimettiin Andrei Kondrashov, joka on valtiollisen VGTRK:n varapääjohtaja ja Putinin vuoden 2018 vaalien entinen tiedottaja. 

Lue myös:

    Uusimmat