Mainos

Thaimaan valuutta putosi, markkinat rauhallisia

Sijoittajat ovat arvioineet Thaimaan sotilasvallankaappauksen vaikutusten olevan verrattain lyhytaikaisia.

Paine Thaimaan valuuttaa bahtia kohtaan on tänään kasvanut sotilasvallankaappauksen vuoksi, mutta muuten markkinat ovat rauhallisia. Kaappaus ei vaikuta kovinkaan paljon Aasian osake- ja raaka-ainemarkkinoihin, kun sijoittajat arvioivat kaappauksen vaikutusten olevan lyhytaikaisia.

Bahtin kurssi romahti enemmän kuin kertaakaan kolmeen vuoteen. Yksi euro maksaa nyt 47,8 bahtia.

Thaimaan pörssi on ollu tänään kiinni, mutta muissa pörsseissä noteeratut thaimaalaisyhtiöiden osakkeet ovat laskeneet selvästi. Menettäjiä ovat myös japanilaiset autovalmistajat, joilla on runsaasti tuotantoa Thaimaassa.

Suomalaisista yhtiöistä Thaimaassa suuren tehtaan omistava Aspocomp ei liikahtanut lainkaan Helsingin pörssin aamukaupankäynnissä.

Analyytikkojen mukaan Thaimaan osakemarkkinoilla nähdään todennäköisesti raju pudotus, kun pörssi jälleen aukeaa. Odotuksena on, että ulkomaiset sijoittajat yrittävät päästä irti thaimaalaisista osakkeista.

Pitemmällä tähtäimellä Bangkokin pörssi voi kuitenkin jälleen houkutella sijoittajia, jos tuleva hallinto onnistuu vakauttamaan tilanteen.

Bangkokin Finprolle ei yhteydenottoja yrityksiltä

Finpron Bangkokin vienninedistämiskeskukselle ei ole tullut yhteydenottoja maassa toimivilta suomalaisyrityksiltä vallankaappauksen vuoksi. Finpron Thaimaan edustajan Jari Hietalan mukaan päivän liiketapaamiset ovat sujuneet tavalliseen tapaan, vaikka valtion virastot ja useat yritykset ovat kiinni.

Thaimaassa toimii noin 50 suomalaista yritystä, joista vajaalla kymmenellä on tuotannollista toimintaa.Konsultointiorganisaatio Finpro auttaa suomalaisyrityksiä kansainvälistymisessä.

Aspocompin Thaimaan-tehtaalla työt jatkuvat normaalisti

Thaimaassa on Finpron mukaan toimintaa puolensadalla suomalaisella yrityksellä. Yksi suurimpia on piirilevyjä valmistava Aspocomp, jonka tehtaalla Srirachassa työskentelee noin 1300 henkilöä.

Aspocompin toimitusjohtaja Maija-Liisa Friman kertoo, että työt tehtaalla ovat jatkuneet normaalisti. Tehtaalla on kaksi suomalaista.

- Olemme olleet tiistai-illan jälkeen yhteydessä tehtaalle puhelimitse ja meilitse. Kaikki vaikuttaa ihan rauhalliselta, Friman kertoo.

Srirachan tehdas sijaitsee runsaan kahden tunnin matkan päästä pääkaupungista Bangkokista kaakkoon.

Friman varoi arvioimasta tulevaisuutta pidemmän päälle, vaikka nyt mikään ei viittaa suurempiin ongelmiin.

- Vaaleista puhutaan, mutta kukapa tulevaisuudesta osaa mitään ennustaa. Pitää katsoa, mihin asiat kääntyvät. Sieltä tulleiden tietojen mukaan kaikki vaikuttaa nyt rauhalliselta ja bisnes pyörii normaaliin tapaan, hän muotoili.

Aspocompin Thaimaan tehdas valmistaa piirilevyjä autoteollisuudelle ja televiestintään. Yhtiö ei anna tietoja yksittäisten tehtaiden tuloksista. Monien muiden yritysten tavoin Aspocomp pitää välttämättömänä, että sillä on tuotantoa halvemman kustannustason maissa.

Aspocomp omistaa Thaimaan tehtaasta runsaat 80 prosenttia. Loppu on paikallisilla.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.