Testissä: Onko Mindfulness-tunnista apua stressiin?

MTV Lifestyle kävi testaamassa Mindfulness-tunnin. Pystyvätkö stressaajat rentoutumaan ja nauttimaan hetkestä?

Kävimme testaamassa Mindfuness- ja rentoutumistuntia Kämp Spa -hoitolassa Helsingissä. Tunnin veti työhyvinvoinninvalmentaja, personal trainer ja liikunnanohjaaja Eveliina Naulo. Mindfulness-tunnilla rentoudutaan, venytellään ja huolletaan kehoa.

– Tunti sopii hyvin kiireen keskelle työelämään vastapainoksi työlle, Naulo vinkkaa heti aluksi.

Varusteiksi Mindfulness-hetkeen tarvitaan vain rennot ja mukavat vaatteet. Tunnilla voi olla sukkasillaan, kengät jalassa tai vaikka paljain jaloin.

– Harjoituksissa ei käytetä välineitä eli tarvitaan vain oma keho ja mieli. Hengitys- ja mielenharjoituksia pystyy tekemään missä tahansa, vaikka työpaikalla ennen tärkeää palaveria.

Yritysasiakkaille ja ryhmille järjestettävään kunto- ja hyvinvointivalmennukseen ei tarvitse valmistautua erityisemmin.

 – Tietysti on hyvä, jos ei tule suoraan palaverissa kauheassa kiireessä, mutta ei sekään haittaa. Minun tehtäväni on saada osallistujat hyvään fiilikseen ja rentoutumiseen. Mutta mitä paremmin tekee  esityötä, sitä paremmin pääsee syvemmälle rentoutumisessa ja palautumisessa, Naulo neuvoo.

Toimitus testaa:

Mindfulness-tuntia alkaa rennolla jutustelulla stressinhallinnasta ja palautumisesta. Pohdittuamme aiheita kymmenisen minuuttia siirrymme lajin pariin.

– Toiminnallisella liikkuvuudessa kehoa lähestytään liikkeen ja lämmön kautta;  avataan lukot, parannetaan ryhtiä ja saadaan happi virtaamaan kehossa, Naulo kertoo.

– Mindfulness-harjoituksiin kuuluu vahva tietoinen läsnäolo – eletään hetkessä – ja sitä olisi hyvä siirtää arkeen.  Pääsette kuuntelemaan omaa kehoa ja hengitystä, tekemään erilaisia kuntoharjoituksia (jännitys-rentoutumis-liikkeitä) ja olemaan läsnä omassa kehossa.

Lopuksi kokoamme yhteen tunteita, mitä harjoitukset herättivät ja pohdimme keinoja, joilla niitä saisi hyödynnettyä omassa arjessa.

"Ennakkoluulot osoittautuivat vääriksi"

"Teimme paljon eri tyyppisiä rentoutumisharjoituksia. Ohjaaja kertoi, että ihmiset rentoutuvat hyvin eri keinoin, joten hän halusi esitellä niitä meille mahdollisimman laajasti. Olen suhtautunut meditaatioon ja siihen liittyviin asioihin ehkä hieman vähätellen, mutta yllätyin siitä, kuinka hyvin osa harjoituksista toimi.

En koe itseäni erityisen stressaavaksi ihmiseksi, vaan olen enemmän sitä tyyppiä, joka uskoo asioiden järjestyvän ennemmin tai myöhemmin.

Mielenharjoituksissa ohjaaja kehotti meitä kuvittelemaan itsemme milloin unelmien paikkaan, milloin arkisiin mukaviin hetkiin ja myös miettimään omassa elämässä negatiivisena ja stressaantuneena näyttäytyviä asioita. Yllätyin siitä, kuinka eräs asia pyöri ajatuksissani jatkuvasti, vaikka kuvittelin sen liittyvän ainoastaan yhteen elämänalueeseeni ja yhdenlaisiin tuntemuksiin.

Toiminnallisesta liikkuvuudesta en juurikaan välittänyt, koska en kokenut sen olevan erityisen hyödyllistä. Liikunnaksi en sitä kutsuisi. Se voisi sopia lämmittelyksi ennen varsinaista liikuntaa.

Harjoitusten jälkeen olo oli kuitenkin pirteä ja iloinen, vaikka olin tullut paikalle puolijuoksua, jotten myöhästyisi. Kokeilemisen jälkeen suhtaudun mindfulnessiin vähemmän skeptisesti."

– Nainen, 25

"Otanko asiat sitten liiankin rennosti?"

"En stressaa kovinkaan usein ja nautin aina elämän pienistä asioista, joten menin vain löytämään uusia keinoa nauttia elämästä entistä enemmän Mindfullness-tunnin avulla. Mielestäni koskaan ei nimittäin voi nauttia liikaa ja aina on hyvä syy ottaa itselleen rentouttava hetki.

Mindfullness-tunnin aikana teimme liikunnallisia harjoituksia ja sekä myös mieliharjoituksia. Minä nautin molemmista paljon, mutta hyödyin ehkä eniten juuri liikunnallisesta osuudesta, sillä niskani ovat jatkuvasti todella jumissa. Hartiat vetristyivät ja veri lähti kiertämään kunnolla.

Mieliharjoitusten aikana pääsin näyttäviin paikkoihin ja koin ihania asioita. Mieliharjoituksen aikana piti myös keksiä muutamia asioita, jotka elämääni vaivaavat. Minulla oli haasteita löytää näitä asioita ja pohdinkin, että otanko joskus asiat sitten liiankin rennosti?

Tunnista on takuulla hyötyä sellaisille ihmisille, joista elämä tuntuu liian kiireiseltä ja stressaavalta." 

– Nainen, 25

"Osaanko rentoutua lainkaan?"

"Olen stressaajatyyppi ja mielessä pyörivät lakkaamatta tietyt asiat, jotka vaivaavat minua tai jotka pitäisi hoitaa. Reagoin kiireeseen ja paineeseen vahvasti, joten olen jo pitkään tahtonut kokeille rentoutumis- ja mindfulness-harjoituksia.

Pidin erityisesti Mindfulness-tunnin rentoutumispuolesta, jolloin makasimme patjoilla lattialla ja teimme hengitys- ja mielikuvaharjoituksia ohjeiden mukaan. Mietimme millainen olisi unelmiemme paikka, mitä ongelmia kohtaamme arjessa ja millaisia ratkaisuja voimme niihin keksiä. Aktivoimme raajojen lihakset ja aina kun keksimme ratkaisun arjen ongelmaan rentoutimme lihakset.

Vaivuin fyysisesti rentoon olotilaan, mikä oli helpottavaa, mutta tunnin aikana huomasin jälleen kerran, että minun oli henkisesti vaikea rentoutua kokonaan. En osaa keskittyä hetkeen. Mietin jatkuvasti mitä seuraavaksi tapahtuu ja milloin ehdimme takaisin työpaikalle.

Uskon, että jatkamalla Mindfulness-harjoituksia, oppisin nauttimaan hetkestä, sillä jo oma hiljainen hetki, jolloin saan olla rennosti, auttaa saamaan mieleni järjestykseen.

– Nainen, 33

"Mistä nämä ajatukset oikein kumpuavat?"

"Täytyy myöntää, että suhtaudun tällaisiin harjoituksiin suhteellisen skeptisesti, mutta halusin kuitenkin osallistua tunnille avoimin mielin.

Heti mennessämme makaamaan matoille, huomasin kuinka jumissa niskani ovatkaan. Kropan jännittäminen ja vapauttaminen vain osoittivat, että olen todella jumissa. Stressi ja suru säteilevät ohjaajan mukaan naisilla eritoten niskoihin.

Mielikuvaharjoitukset osoittivat, että olen hyvin eksyksissä. Mietinkin, mistä nämä ajatukset ja mielikuvat oikein kumpuavat?

Koen, että Mindfulness-harjoitukset sopivat sellaisille ihmiselle, jolla ei ole liian rankkaa taakkaa kannettavanaan: sukellus oman mielen syövereihin "Ajattele kaikkea mikä vaivaa elämääsi, sitten keksit niihin ratkaisun tässä ja nyt ja pääset niistä eroon nyt!" -tekniikalla voi tuottaa lähinnä enemmän ahdistusta, kuin helpotusta."

– Nainen, 28

"Ahdistuin, vaikka tarkoitus päinvastainen"

"Ihana tila, ihana tunnelma. Mindfulness-harjoitus alkoi korkein odotuksin aikaisin aamulla Kämp Span tiloissa. Keskusteltuamme elämäntilanteistamme ja tulevasta tunnista aloitimme kehon lämmittelyn. Tässä liikuntaharjoituksessa tunsin oloni hölmöksi. Selvästikin minulla on vaikeuksia päästää irti ja heittäytyä, sillä ohjaajan heittelemien mielikuvien sijaan ajatukseni pyörivät tulevan päivän haasteissa.

Lämmittelyä seuranneessa varsinaisessa rentoutusharjoituksessa huomasin, että mieleni keksi jatkuvasti vastaväitteitä ohjaajan sanoille. Elämäntilanteeseeni kuuluu vaikeita asioita, joista ei niin vain kykene päästämään irti. Minun oli vaikea päästää irti huolistani ja huomasin ahdistuvani, vaikka tarkoitus oli päinvastainen. Tunteet tulvivat pintaan ongelmien ajattelun myötä, sillä tavallisesti pyrin sivuuttamaan stressin aiheet. Tarkoitus oli kai kohdata huolenaiheet ja keksiä niihin ratkaisuja, mutta itse tunsin oloni vain voimattomaksi ja toivottomaksi. Suorastaan suututti, että minua muistutettiin näin kaikista niistä asioista, joiden kanssa pitää taistella. Koin epäonnistuvani, kun mieleni ei rentoutunut vaan kiristyi entisestään.

Lopulta kun en enää yrittänyt tehdä kaikkia ohjaajan neuvomia mielenharjoituksia, vaan keskityin lähinnä rentoutumiseen ja mielen tyhjentämiseen, onnistuin vajoamaan syvään rentoutumisen tilaan. Melkein nukahdin ja ajan- ja paikantaju katosi hetkellisesti.

Heti harjoituksen jälkeen iskikin paniikki: paljonko kello on, olenko jo myöhässä? Harjoitus auttoi lähinnä huomaamaan, miten stressaantunut oikein olenkaan. Valitettavasti aikaa pysähtymiselle ja hengähdystauoille ei omassa elämätilanteessani ole tällä hetkellä tarpeeksi."

– Nainen, 27

Lue myös:

    Uusimmat