Koronatikku katkesi ja juuttui nenään Rovaniemellä, koko erä testitikkuja pois käytöstä – "Ei mikään kiva juttu"

4:22
Näin koronaseulontaa tehdään Helsingin Länsisatamassa – kuinka moni matkustaja osallistuu vapaaehtoiseen testiin?

Koronatestin otossa käytetty näytetikku katkesi eilen Rovaniemellä jääden jumiin potilaan nenään. Koko tikkuerä aiotaan vetää pois käytöstä.

Tapaus sattui drive-in-koronatestissä Rovaniemellä. Testausta pitävän Mehiläinen kommentoi, että tapaus on tällä tietoa ensimmäinen laatuaan ainakin Oulun ja Rovaniemen alueella.

– Olen heti raportoinut tapauksen eteenpäin, eikä vastaavista ole tullut tietoa muulta, Rovaniemen Mehiläisen yksikön johtaja Seija Henttonen kertoo.

Hän arvioi, että tapaus on todennäköisesti erittäin harvinainen.

Tikunpuolikas vartin nenässä

Tapaus sattui tikkua sieraimesta pois otettaessa. Ulos vedettäessä puoli tikkua jäi sisälle sieraimeen.

Henttosen tietojen mukaan näytteenoton aikana ei ollut mitään poikkeuksellista ja näytteenottotilanne oli rauhallinen. Tapahtunut ei siis liity mitenkään henkilöön, jolta näyte otettiin. Näytteen ottanut henkilö oli taas erittäin kokenut näytteenottaja, jolla on takana jopa tuhansia otettuja näytteitä.

Tikku saatiin sieraimesta pois noin 15–20 minuutissa. Helposta hoidettavuudesta huolimatta Henttonen ottaa ongelman vakavasti.

– Ei tuollaista toivoisi tapahtuvan yhtään kellekään, vaikka asia voidaan hoitaa helposti ja nopeasti. Ei mikään kiva juttu.

Hän pohtii muun muassa, että lapselta näytettä ottaessa eivät kaikki pysyisi tilanteessa välttämättä rauhallisena, jos tikku jäisi jumiin sieraimeen. MTV Uutisten tietojen mukaan kyseisessä tapauksessa potilas oli aikuinen.

Tikkuerä vedetään käytöstä

Aamupäivällä Henttonen arvioi, että jos tapauksia tulisi ilmi enemmän, niin tikut vedettäisiin välittömästi pois käytöstä ja niiden tilalle jouduttaisiin hankkimaan uusia. Tikkuja voi olla käytössä muillakin toimijoilla kuin Mehiläisellä, joten ongelma voisi koskettaa myös näitä.

MTV Uutiset sai puoliltapäivin tiedon, että Mehiläisen laboratoriosektori oli eilen antanut varotoimena määräyksen vetää kyseisen testitikkuerä pois käytöstä.

Liiketoimintajohtaja Johanna Asklöf kertoo, että tikkuerästä ja siinä havaitusta poikkeamasta on ilmoitettu tikkujen toimittajalle ja viranomaisille. Vaihtoehtoisia testaustikkuja on hänen mukaansa hyvin saatavilla, joten tilanne ei aiheuta ongelmia tai muutoksia koronatestaukseen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja