Testaa geeniperimäsi netissä

Oman geeniperimän testaaminen on huomattavasti halvempaa kuin ennen, mikä houkuttelee alalle uusia toimijoita. Perimän läpilukeminen maksaa tällä hetkellä alle 4 000 euroa, kun se vielä vuonna 2010 maksoi 2,5 kertaa enemmän.

Helsingin yliopiston ja Karoliinisen instituutin professorin Juha Keren mukaan geeniperimänsä voi nyt testata huomattavasti halvemmalla kuin ennen.

– Perimän läpilukeminen maksaa tällä hetkellä alle 4 000 euroa, kun se vielä vuosi sitten maksoi yli 2,5 kertaa enemmän, Kere kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sivuilla.

Tuore tutkimustieto on mahdollistanut geenien testaamisen muutaman sadan euron panoksella, mikä on houkutellut nettiin useita kaupallisia yrityksiä. Tarjolla on muun muassa testejä isyyden, kansantautien sairastumisriskin, parinvalinnan ja syöpäriskiarvioinnin osalta

Asiantuntija: suomalainen toimija viisaasti liikenteessä

Kaupalliset toimijat ovat pääosin ulkomaisia, mutta myös suomalainen testien tarjoaja löytyy joukosta. Geenitesti.fi-sivulla voit etsiä tietoa muun muassa verisuonitukoksen ja laktoosi-intoleranssin osalta.

Helena Kääriäinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kokee, että suomalainen kuluttajille testejä tarjoava yritys on lähtenyt liikkeelle viisaasti harkitulla testivalikoimalla, mutta toimijoista löytyy myös huuhaa-testejä tarjoavia sivustoja. Suurin ero kaupallisen ja julkisen sektorin testauksessa on ennen ja jälkeen näytteenoton.

– Julkisessa terveydenhuollossa kaikki lähtee testin tarpeellisuuden arvioinnista ja etenee tutkittavan informointiin ja perinnöllisyysneuvontaan. Tämän jälkeen tutkittavalla on vielä harkinta-aika ennen varsinaista testausta. Testin jälkeen käydään läpi tulokset, keskustellaan niistä ja selvitetään mahdolliset jatkotoimet. Yksityisen toimijan tekemässä testauksessa kaikki alku- ja loppuinformointi jää kokonaan pois, sanoo Helena Kääriäinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sivuilla.

Keren mukaan geenitutkimus on mennyt paljon eteenpäin, mutta silti tietoa varsinkin ihmisen koko perimästä löytyy varsin vähän.

– Nettigeenitestit ovat varmasti tulleet jäädäkseen, mutta myös julkisessa terveydenhuollossa tarjottavat testit ovat muutosten kourissa. Julkinen terveydenhuolto ottaa uusia geenitestejä valikoimaansa, jos siitä on potilaan tai perheen kannalta hyötyä. Mitä geenitutkimus ja -testit ovat 30 vuoden päästä? Se, jos mikä, on mielenkiintoinen kysymys, toteaa Juha Kere HUS:in sivuilla.

Kuvat: Colourbox

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat