Mainos

Terveysmargariini Elintarvikeviraston syyniin

Elintarvikevirasto on ryhtynyt tekemään omia selvityksiään Becel proactive -margariinin väitetystä syöpäriskistä.

Virasto käy läpi ruotsalaisen kuluttajajärjestön teettämän tutkimuksen, jonka mukaan margariini sisältää sallittua suuremman määrän aromaattisia hiilivetyjä eli PAH-yhdisteitä. Lisäksi Elintarvikevirasto selvittää Unileverin omavalvontatuloksia tuotteesta.

- Toistaiseksi ei ole syytä ryhtyä muihin toimiin. Olemme saaneet käyttöömme yhtiön omavalvonnan tuloksia, eikä niissä ole havaittu mitään hälyttävää, kertoo ylitarkastaja Eeva Fieandt Elintarvikevirastosta.

Elintarvikevirasto käsitteli margariinikohua tämänpäiväisessä kokouksessaan. Ruotsissa kuluttajajärjestö Skis on vaatinut Becel proactive -margariinin poistamista myynnistä. Skisin mukaan margariinissa on lähes kaksi kertaa enemmän karsinogeeni PAH:ta eli aromaattista hiilivetyä kuin mitä raja-arvot sallisivat.

Unilever: Tuote täysin turvallinen

Unileverin mukaan Becel pro.activ -kasvisrasvalevite on täysin turvallinen elintarvike, jonka PAH-pitoisuudet ovat viranomaisten asettamien rajojen mukaiset. Kun Unilever sai tiedon ruotsalaisen kuluttajajärjestön teettämän tutkimuksen tuloksista, se tutkitutti tuotteet puolueettomassa hollantilaisessa laboratoriossa. Tutkimusten mukaan margariinin PAH-pitoisuus oli täysin määräysten mukainen.

Becel pro.activ -margariinia markkinoidaan niin sanottuna toiminnallisena elintarvikkeena, ja sen sanotaan alentavan veren kolesteroliarvoa. Polysyklisiä aromaattisia hiilivety-yhdisteitä eli PAH-yhdisteitä voi syntyä fossiilisten polttoaineiden käytön, liikenteen ja teollisuuden tai esimerkiksi metsäpalojen seurauksena. Niitä syntyy myös ruoanvalmistuksessa paahdettaessa, savustaessa tai avotulessa grillattaessa tai tuotantoprosesseissa kuivattaessa.

Yhdisteet ovat syöpävaarallisia, mutta niitä ei voi kokonaan välttää. Elintarvikeviraston toimintasuunnitelmassa on ollut jo useana vuonna PAH-yhdisteiden vähentäminen elintarvikkeista. EU-komissio valmistelee parhaillaan lainsäädäntöä PAH-yhdisteille elintarvikkeissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.