Terveyskeskusten lääkärivaje on jo noin 300 lääkäriä – katso oman alueesi tilanne

9:28

Terveyskeskuslääkärin työssä on viidennes muille ammattiryhmille kuuluvia tehtäviä, arvioivat terveyskeskusten johtavat lääkärit. Lääkäriliiton selvityksestä käy ilmi, että terveyskeskusten lääkärivaje on kasvanut 1,8 prosenttiyksikköä edellisestä vuodesta.

– Lääkärivaje on kokonaisuudessaan noin 300 lääkäriä. Lisäys on noin 80 lääkäriä edellisestä vuodesta, kertoo Lääkäriliiton johtaja Heikki Pärnänen

Sijaisten määrä Suomen terveyskeskuksissa on laskenut vuoden takaisesta noin 140:llä, ja ostopalveluiden käyttö lisääntynyt. Sijaistilanne selittää lääkärivajetta.

– Suurin selittävä tekijä, ainakin osalla paikkakunnista, on sijaisten saannin hankaluudet, sanoo Pärnänen.

Kainuussa vaikeaa, Pirkanmaa pärjää

Liiton selvityksessä näkyvät alueelliset erot.

– Kaikkein suurimpana vajealueena on Kainuu, jossa vaje on yli 30 prosenttia. Pienin vaje on Pirkanmaalla, vajaat 2 prosenttia, sanoo Pärnänen.

Vuosittain tapahtuu huomattavaa vaihtelua.

– Tällä kertaa suurin vajeen lisäys on Siun sotessa, joka on perinteisesti pärjännyt varsin hyvin. Toiseksi suurimpana on Keski-Pohjanmaa, joka edellisenä vuonna oli kovin pieni vajealua. Vastaavasti Keski-Suomi on kaikista eniten parantamaan tilannettaan.

Reseptien uusiminen on "aikasyöppö"

Hoitotakuun toteuttamiseksi tarvitaan yhteensä noin 725 uutta terveyskeskuslääkärin virkaa, arvioidaan selvityksessä. 

Terveyskeskusten lääkäritilanne 2019 -tutkimuksen mukaan 64 prosenttia johtavista lääkäreistä on sitä mieltä, että terveyskeskuslääkäreiden työnkuvassa on sellaisia tehtäviä, jotka jonkun muun ammattiryhmän olisi tarkoituksenmukaisempaa tehdä. Työajan käytöstä keskimäärin viidenneksen arvioitiin olevan tällaista työtä.

– Hirveän iso aikasyöppö näyttää tällä hetkellä olevan reseptien uusiminen, joka näyttää vievän viidesosan lääkärin työajasta itsessään, toteaa Pärnänen.

Selvityksen tuloksia käydään tarkemmin läpi jutun alussa olevassa videoklipissä ja tässä alla lääkärivaje terveyskeskuksittain eri puolilla Suomea. Jotkut paikkakunnat eivät antaneet Lääkäriliitolle lupaa julkaista omaa tilannettaan kunnan nimellä.

terveyskeskustilanne_yksittaiset_terveyskeskukset_2018_final-1

terveyskeskustilanne_yksittaiset_terveyskeskukset_2018_final-2

terveyskeskustilanne_yksittaiset_terveyskeskukset_2018_final-3

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja