Terveellinen vai terveysvaikutteinen – tiedätkö mitä syöt?

Terveysvaikutteiset eli funktionaaliset elintarvikkeet myyvät edelleen hyvin. Markkinoille on tullut uusia tuotteita ja kuluttajat vannovat yhä terveellisemmän ruoan nimeen.

Terveellinen ruoka ei ole kuitenkaan aina terveysvaikutteista, sillä terveysvaikutteisella elintarvikkeella tulee olla tieteellisesti osoitettua näyttöä terveysvaikutuksesta.

Sen pitää edistää terveyttä, hyvinvointia tai ennalta ehkäistä sairastumisriskiä.

Onko maito tai mansikka terveysvaikutteista ruokaa?

Hakaniemen torilla päiväkahvilla istuskelevat Susanna Salonen ja Maarit Vepsäläinen eivät tienneet mitä terveysvaikutteiset elintarvikkeet ovat.

– Eikö maito ja juusto ole sellaisia, kun niistä saa kalsiumia, arvelee Salonen.

– Maito ja taloustuotteet sekä vihannekset, muuta en keksi, sanoo Vepsäläinen.

Monikaan ei tiedä, että terveelliset elintarvikkeet eivät aina ole terveysvaikutteisia elintarvikkeita, sanoo yliopistonlehtori Marjo Poutanen, Helsingin yliopiston elintarvikekemian laitokselta.

– Terveysvaikutteiset elintarvikkeet eli funktionaaliset elintarvikkeet ovat elintarvikkeita, joilla on normaalin ravitsemisvaikutuksen lisäksi jokin tieteellisesti toteennäytetty hyöty ihmisen terveydelle.

Esimerkiksi mansikat eivät ole terveysvaikutteisia elintarvikkeita, kertoo Poutanen.

– Mansikoista on tehtykin marjapohjaisia tuotteita, jotka ovat sitten funktionaalisia, toteaa Poutanen.

Xylitol tunnetuin terveysvaikutteinen suomalaistuote

Jotta tuote todetaan terveysvaikutteiseksi, se vaatii useita tieteellisiä kliinisiä tutkimuksia, joilla vaikutus todennetaan.

Xylitol-purukumi lienee tunnetuin terveysvaikutteinen suomalaistuote margariinin, kevytjuomien ja jugurttien lisäksi.

Osa terveysvaikutteisista elintarvikkeista on vakiinnuttanut paikkansa terveellisessä ruokavaliossa "luonnollisina" elintarvikkeina.

Kevyttuotteita voi pitää terveysvaikutteisina elintarvikkeita, jotka tulivat markkinoille jo ennen termin lanseerausta.

Ravintoa vai kenties jopa lääkettä?

Jo vanha kansa tiesi, mikä on hyvää ja terveellistä, sillä vanhoista resepteistä ja aineista tehdyt leivät ja karjalanpiirakat ovat jo melkein terveysvaikutteisia, kertoo Poutanen.

– Ehkä tässä ollaan perinnetiedon mukaan aika lähellä jo tällaista funktionaalista terveysvaikutteista elintarviketta, vaikka silloin näistä ei ollut puhettakaan.

Funktionaaliset ruuat liitetään sekä terveelliseen syömiseen että tiettyjen terveysvaivojen lääkintään.

Niihin suhtaudutaan sekä myönteisesti että epäilevästi.

Toisaalta terveysvaikutteiset elintarvikkeet saavat kuluttajat arvioimaan ja kyseenalaistamaan omaa ideaansa terveydestä, syömisestä ja lääkinnästä.

Lue myös:

    Uusimmat