Terveellinen ruoka lisää myös henkistä hyvinvointia

Uusi amerikkalaistutkimus osoittaa, että terveellinen ruokavalio voi parantaa yleistä elämänlaatua ja lisätä henkistä hyvinvointia. Tutkijat ovat myös innoissaan tekemästään havainnosta, jonka mukaan uusien terveellisten ruokatottumusten omaksuminen on mahdollista vielä korkeallakin iällä. Paljon hedelmiä ja vihanneksia, mutta vain vähän rasvaa sisältävän ruokavalion on pitkään tiedetty olevan hyväksi vartalon linjoille sekä edistävän terveyttä mm. sydäntautien, diabeteksen ja eräiden syöpätyyppien osalta.

Yhdysvaltain kansallisessa syöpäinstituutissa Marylandissa tehtyyn tutkimukseen osallistui noin 400 noin 60 -vuotiasta koehenkilöä, joilta oli löydetty syöpään viittaavia muutoksia suolistosta. Puolet koeryhmästä muutti ruokatottumuksiaan terveellisemmiksi neljän vuoden ajaksi ja puolet jatkoi entistä ruokavaliotaan. Terveellisempään ruokavalioon kuului nauttia 18 grammaa kuitua jokaista 1000 kaloria kohti sekä syödä päivittäin runsaasti hedelmiä ja vihanneksia. Lisäksi rasvan osuuden kokonaisenergiasta tuli olla korkeintaan 20 prosenttia.

Tutkimus osoitti, että ylimääräisestä rasvasta ja kaloreista luopuminen ei heikentänyt koehenkilöiden elämänlaatua vaan pikemminkin paransi sitä. Ruokatottumuksiaan muuttanut ryhmä oli halukkaampi huolehtimaan omasta terveydestään ja uskoi, että terveyteen on mahdollista vaikuttaa syömällä oikein. Lisäksi haastatelussa selvisi, että he olivat yleisesti ottaen tyytyväisempiä elämäänsä kuin vanhoissa ruokatottumuksissaan pitäytynyt ryhmä. Tutkimustulokset julkaistiin Annals of Behavioral Medicine -lehden elokuun numerossa.

(Lähde: Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja