Mainos

Terrorismitutkija: Suuri isku Espanjassa oli vain ajan kysymys – "Pidätystilastojen valossa todennäköistä"

6:00

Terrorismintutkija ja sotatieteiden tohtori Antti Paronen kertoo, että suuri terrori-isku Espanjaan oli odotettavissa.

Hänen mukaansa isku olisi voinut tapahtua jo aikaisemmin, sillä Espanjassa on paljon jihadistista liikehdintää, mutta maan viranomaiset ovat onnistuneet tehokkaasti torjumaan terrorismia. Terrorismiin liittyvät pidätystilastot ovat olleet viime vuosina korkeita.

– Espanjassa iskuja ei oltu ennen tätä nähty, ja se osaltaan kertoo maan terrorismin vastaisten viranomaisten hyvästä toiminnasta. Pidätystilastojen valossa on ollut tilastollisesti todennäköistä, että tällainen isku jossain vaiheessa nähdään, Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Paronen kertoo.

Parosen mukaan Espanja on noussut jihadistien pidätystilastoissa kolmen kärkeen Belgian rinnalle. Kärkisijaa pitää Ranska. Hänen mukaansa ongelma kulminoituu Espanjassa olevaan marokkolaissiirtolaisväestöön.

Kaksi erillistä tai toisiinsa liittyvää iskua Barcelonassa ja Cambrilsissa kertovat Parosen mukaan tarkasta suunnitelmallisuudesta iskujen takana. Tällaisia iskuja on hänen mukaansa hyvin vaikea estää.

– Länsimaisissa vapaissa yhteiskunnissa tuskin voidaan kieltää pakettiautojen ja kuorma-autojen käyttö. Ainoastaan tiedustelutieto, sen oikea-aikainen jakaminen ja sen mukaan toimiminen ovat niitä tekoja, joilla näitä iskuja voidaan estää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.