Tutkija pitää Lontoon iskua ennalta arvattavana

Lontoon terrori-isku vaatinut jo seitsemän uhria 5:05

Lontoon eilisiltainen hyökkäys oli valitettavan ennalta arvattava, arvioi Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseeri, kapteeni Antti Paronen.

Hyökkäyksen tekijästä ei ole vielä varmuutta. Parosen mukaan vastaavantyyppisiä iskuja on ehkä ollut odotettavissa erityisesti Ramadanin aikana, jolloin sekä Isis että al-Qaida kannustavat ulkomailla olevia kannattajiaan tekemään iskuja.

Parosen mukaan iskun tekeminen on ollut yksikertaista, sillä Lontoon hyökkääjät olivat tiettävästi aseistautuneet ainoastaan veitsillä.

Ulkopoliittisen instituutin vieraileva vanhempi tutkija Olli Ruohomäki puolestaan katsoo, että Lontoon hyökkäys tuntuu noudattavan samaa kaavaa kuin Eurooppaa viime aikoina järkyttäneet terrori-iskut.

Ruohomäki muistuttaa, että tiedot hyökkäyksestä ovat vielä hataria. Iskun tekotapa kuitenkin muistuttaa aiempia terrori-iskuja, joissa hyökkäys tehtiin niin kutsuttuun pehmeään kohteeseen. Lontoossa hyökkääjät ajoivat väkijoukkoon ja kävivät ihmisten kimppuun veitsien kanssa.

Ruohomäki sanoo, että juuri tällaisia toimintamalleja Isis on sosiaalisen mediansa julkaisuissa kehottanut kannattajiaan toteuttamaan.  

Lue myös:

    Uusimmat