Tero Lehterä puuskahtaa: "On väitetty, että minä osoitan sormella jotain tai syyttelen muita" – myöntää tietämättömyytensä kurssin korjaantumisesta

1:05
Tulosruutu raportoi SaiPan aloittamista yt-neuvotteluista toimitusjohtaja Jussi Markkasen kommenttien kera.

Jääkiekon SM-liigassa jumbona olevan SaiPan päävalmentaja Tero Lehterä sanoo rehellisesti, ettei tiedä, miten lähellä joukkue on sitä, että sen tulokset jäällä alkaisivat parantua. Lehterä nostaa samalla esiin hänen tietoonsa kantautuneet ikävät väitteet.

Vaikeat korona-ajat ovat lyöneet myös SaiPaa: se kertoi tiistaina aloittavansa yt-neuvottelut, jotka koskevat koko Liiga-SaiPan henkilöstöä. Lappeenrantalaisseuran peliesityksetkin ovat jääneet heikoiksi: SaiPalla on kahdeksasta ottelusta vain yksi voitto, ja se on viidellä pisteellä sarjan jumbona.

Päävalmentaja Lehterä sanoo MTV Urheilun haastattelussa keskittyvänsä tilanteessa siihen, mihin hän voi vaikuttaa: valmentamiseen ja siihen, että pisteitä tulisi jatkossa enemmän. Tiedon yt-neuvotteluista hän on ottanut tyynesti vastaan.

– Olen ymmärtänyt, että tämä on vain ajan kysymys. Jokainen ymmärsi tämä olevan väistämättä edessä jo siinä vaiheessa, kun HPK pelasi yhden pelin kuudelle sadalle jotain (651 katsojalle) ja seuraavan pelin seitsemälle sadalle jotain (713 katsojalle), Lehterä viittaa hämeenlinnalaisseuran aiempiin heikkoihin katsojamääriin.

SaiPan kotiotteluissa on käynyt alkukaudella tilastoidusti keskimäärin 1 738 katsojaa. Pudotus viime kaudesta on ollut Lappeenrannassakin rujo: tuolloin SaiPan kotipeleissä kävi keskimäärin 3 406 katsojaa. Koronarajoitusten ollessa voimassa Kisapuiston jäähalliin voisi ottaa enimmillään 2 700 katsojaa.

Tulot ovat jääneet kauas odotetusta, ja SaiPa ryhtyykin yt-neuvotteluihin, jotka voivat johtaa työntekijöiden lomauttamisiin tai irtisanomisiin. Liiga-SaiPa arvioi, että mahdolliset lomautukset olisivat kestoltaan 30–90 päivää. Mahdollisesti irtisanottavien työntekijöiden määrä on enintään kolme.

Lehterä yllättyi JYPin valmentajalomautuksista

SM-liigassa niin ikään pelaavan JYPin yt-neuvotteluissa päädyttiin pelaajien palkkojen alentamisen lisäksi lomauttamaan valmennuskaksikko Pekka Tirkkonen ja Ari Santanen vuoden loppuun saakka.

– Olin yllättynyt, mutta en tiedä, mitä Jyväskylässä on tapahtunut seuran sisällä – puhutaan mistä tahansa: pelillisistä asioista, henkilökemia-asioista tai taloudesta, Lehterä toteaa.

Lehterällä ei ole aavistusta, miten SaiPassa valmennuksen tulee yt-neuvotteluissa käymään. Tilanne ei kuitenkaan Lehterän mukaan stressaa häntä ollenkaan.

– Minulle on nuorena opetettu, että rahaa kannattaa laittaa säästöön. Kesällähän valmennus oli lomautettuna, kun nähtiin se silloin parempana vaihtoehtona valmentajien kuuluessa liittoon. Pelaajat ottivat palkkaleikkauksen.

– Jos Lappeenrannassa päädytään nyt sellaiseen ratkaisuun kuin Jyväskylään, sitten päädytään. Minä en pysty siihen vaikuttamaan.

Suurimpana kysymyksenä Lehterä pitää sitä, mitä SM-liigalle kokonaisuutena tapahtuu meneillään olevan myllerryksen jäljiltä.

– Mitkä ovat tilanteen lyhyen ja pidemmän aikavälin vaikutukset? Ja miten käy pelaajille? Heillä ei ole mitään neuvotteluvaraa.

"On tapahtunut hassujakin juttuja"

Vaikka hankala taloustilanne on omiaan kiristämään tunnelmia, talousvaikeudet eivät ole Lehterän mukaan näkynyt SaiPan arjessa, harjoituksissa tai peleissä.

– Pelaajat ovat hoitaneet homman ihan kunnialla ja seura on hoitanut omat velvoitteensa ihan loistavasti.

Mutta peli on takunnut, ja tappiot ovat seuranneet toisiaan. Lehterä toteaa, ettei jänne ole vielä kestänyt 60:tä minuuttia.

– Haemme ehyttä 60 minuutin peliä. Vaikka se kuulostaa kliseeltä, meidän kohdallamme se on fakta. On toki ollut sellaisia pelejä, joissa se on ollut pienestä kiinni, mutta aina jotain on tapahtunut ja yhtäkkiä se jänne on mennyt poikki.

Tasainen rutiinisuorittaminen on loistanut poissaolollaan. SaiPalta on nähty jäällä alkeellisenkin näköisiä kömmähdyksiä, ja Lehterä on jo ehtinyt kauden aikana esittää julkisesti toivetta, että syötöt peleissä päätyisivät omille.

– Välillä on tapahtunut joitain hassujakin juttuja. Jos niitä katsoisi ulkopuolelta, ne varmaan aiheuttaisivat hymyjä ja nauruntyrskähdyksiä. Ja jos niitä olisi tapahtunut vain joissakin otteluissa, ne varmasti menisivät nauruntyrskähdyksellä. Nyt ne tietysti aiheuttavat huolestumista. Jokainen tietää, että itseluottamus vaatii myös onnistumisia tullakseen. Meidänkin lajissamme niitä mitataan sarjapisteinä.

Suuriin taktisiin muutoksiin SaiPan pelaamisessa ei olla Lehterän mukaan toistaiseksi ryhtymässä.

– Runko on tosi yksinkertainen. Pelaajilla on mahdollisuus luovia sen sisällä ja käyttää omia kykyjään. Ei pidä sitoa pelaajien käsiä selän taakse, mutta jonkinnäköiset rungot pitää antaa.

"En tiedä, ovatko ne korjattavissa"

4:52
SaiPa kärsi kauden seitsemännen tappionsa, kun se hävisi viime lauantaina HIFK:lle 2–5.

Kun Lehterältä kysyy, minkä verran hän ottaa heikoista otteista valmennuksen piikkiin ja minkä verran laittaa pelaajien kontolle, hän sanoo kantavansa päävalmentajana vastuun tuloksesta.

– Seura totta kai analysoi, mistä virheet johtuvat. Valmentaja pyrkii auttamaan siinä organisaatiota, mutta kuka on vastuussa siitä, että pisteitä on näin vähän, niin minä. Olen vastuussa urheilullisesta lopputuloksesta tietyllä tavalla. Minä vaikutan päivittäiseen tekemiseen, ja on muut, jotka voivat vaikuttaa urheilutulokseen muulla tavalla.

Miten lähellä tai kaukana olette nähdäksesi siitä, että jänne alkaisi kestää ja sitä kautta tuloksetkin olisivat myönteisempiä seuraavissa peleissä?

– Tuo on sellainen kysymys, johon vastaan rehellisesti, että en tiedä. En osaa sanoa, mistä se johtuu. Onko se sellainen asia, joka on muutettavissa jollakin muulla kuin onnistumisilla? Minä en tiedä, Lehterä aloittaa ja puuskahtaa:

– On väitetty, että minä osoitan sormella jotain tai syyttelen muita. En ole muita syyttelemässä. Katson ensimmäiseksi itse peiliin, miten minä voin toimia ja näin poispäin. Syyttely ei johda mihinkään. Analysoidaan ongelmia ja pyritään löytämään niihin ratkaisuja. Tämä toimii sillä tavalla.

– En rehellisesti pysty sanomaan, että kahden viikon päästä emme tee enää tuollaisia tai tuollaisia virheitä. Kaikki virheet, joita meille on sattunut, tai se, ettei jänne kestä… en tiedä, ovatko ne korjattavissa. Minulla ei ole vastauksia. Mutta osa on varmasti (korjattavissa) ja paranee.

– Olen sanonut koko ajan, että minun mielestäni tämä on kehittyvä joukkue. Mitä nopeammin, sen parempi varmasti kaikille – mutta ennen kaikkea sanoisin, että pelaajille.

SaiPa kohtaa seuraavaksi tänään keskiviikkona Lukon. Lappeenrannassa pelattava ottelu käynnistyy kello 18.30.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja