Teräväpiirtotelevision lyhyt oppimäärä

Hämmentävätkö televisioiden ominaisuudet ja lyhenteet? Ei hätää, ota käsitteet haltuun ja nauti suosikkisarjastasi täysteräväpiirron voimalla.

– Tällä hetkellä asiakkaita kiinnostavat eniten LED-televisiot ja 3D-televisiot. Myös suurten plasma-televisioiden kysyntä on lähtenyt nousuun, osastopäällikkö Toni Kiekkinen Gigantista sanoo.

Televisioiden ominaisuudet ovat parantuneet huimasti, mutta käsitteet, HD, Blu-ray ja Full HD, saavat tekniikkaan vihkiytymätön pään helposti sekaisin.

Mitä oikeastaan pitäisi tietää, jotta kodin tv-ostoksesta tulisi onnistunut?

Käsitteille käsipäivää

Lyhenne HD eli High Definition tarkoittaa suomeksi teräväpiirtoa. Käytännössä se merkitsee suurempaa resoluutiota, eli tarkempaa kuvaa. Kuva muodostetaan kuvapisteistä eli pikseleistä. Pikseli on digitaalisen kuvan pienin yksittäinen osa, joista kuva muodostuu.

Full HD- eli täysteräväpiirtotarkkuus on vaakasuunnassa 1920 kuvapistettä ja 1080 pystysuunnassa. HD ready -televisioiden resoluutio on puolestaan 1366 x 768 pikseliä, ja ne ovat Full HD -malleja edullisempia. Aikaisempiin tv-laitteisiin verrattuna HD-televisioissa kuva on terävämpi, minkä lisäksi yksityiskohdat kuvassa ovat tarkemmat ja värit kirkkaammat.

LED-televisioissa on nestekidenäyttö, jonka taustavalo perustuu LED-valoihin, kun taas LCD-televisioissa taustavalona on loisteputki. Tekniikka mahdollistaa kuvalle hyvin voimakkaan kontrastin, sillä LED-valot voidaan sammuttaa segmenteittäin.

Blu-ray puolestaan on levyformaatti, joka sisältää Full HD -tasoista videota. Laite on tarkoitettu teräväpiirtoelokuvien ja suurten datamäärien tallentamiseen. Ne sopivatkin hyvin täysteräväpiirtotelevision pariksi. Nimensä Blu-ray on saanut siitä, että levyllä oleva tieto luetaan ”sinisellä” laserilla, kun taas aiempien formaattien lukemiseen käytettiin perinteistä punaista laseria.

Blu-ray-levyt ovat vähitellen korvaamassa DVD-levyjä. Blu-ray-levyn kapasiteetti on noin 25 gigatavua, kun DVD:llä vastaava luku on 4,3. Yhdelle levylle mahtuu siis noin 5 kertaa enemmän tietoa kuin DVD:lle. Isomman kapasiteetin ansiosta levylle voidaan tallentaa myös aikaisempaa parempilaatuista kuvaa ja ääntä.

Uuden television ostajan muistilista

Ensimmäinen asia uutta televisiota hankittaessa on miettiä, kuinka suuren laitteen haluaa. Televisioiden muuttuminen seinälle asennettaviksi taulutelevisioiksi on kasvattanut ruudun tuumakokoja. Litteän taulutelevision etuna onkin, että se ei vie paljon tilaa syvyyssuunnassa.

Tärkeää on myös ottaa huomioon, asuuko antenni- vai kaapelitaloudessa. Uutta televisiota ostettaessa pitää varmistaa, että laitteessa on oikeanlainen viritin. Usein uusissa laitemalleissa on molemmat virittimet jo vakio-ominaisuuksina.

Selkeä käyttötapa on nykytelevisioissa tärkeää, sillä ominaisuuksia on runsaasti. Esimerkiksi LG-televisioissa on ohjattu kuvatoiminto, jolla kuvan voi säätää helposti mieluisaksi. LG:n valikoimien suosittuja malleja ovat esimerkiksi LCD-televisioiden LD450N- ja LD750N -tuotesarjat. LED-televisioista suosittuja ovat muun muassa LE530N-sarjan mallit.

Nykyaikaisessa televisiossa tulisi olla riittävät liitännät lisälaitteille. Etenkin HDMI-liittimiä olisi tv:ssä hyvä olla vähintään kaksi. Myös USB-liitäntä on käytännöllinen, sillä sen avulla voi toistaa materiaalia muistitikulta tai kiintolevyltä.

Bluetooth on usein kätevä ominaisuus etenkin sisustajan kannalta, sillä materiaalia voidaan siirtää langattomasti, eikä rumentavia kaapeleita ja johtoja tarvita.

Teräväpiirtotelevision asennus

Helpoimmillaan nykyaikaisen television käyttöönotto tapahtuu niin, että kytketään sähköjohto pistorasiaan, liitetään antennijohto antennipistokkeeseen, otetaan kaukosäädin käteen ja seurataan ruudulle tulevia ohjeita. Esimerkiksi kanavien haku suoritetaan helposti yhdellä kaukosäätimen painalluksella.

Blu-ray-soitin liitetään televisioon HDMI-kaapelilla, joka useimmiten pitää ostaa erikseen. Kaapeleita on saatavilla esimerkiksi Hobby Hallin verkkokaupasta.

HD, Full HD vai LED?

Television hankintaan vaikuttavat paitsi käytettävissä oleva tila, ostajan budjetti ja tekniset ominaisuudet myös tv:n katsojan käyttötarkoitukset. Innokas penkkiurheilija pääsee nauttimaan jalkapallosta ja muista nopeiden liikkeiden lajeista paremmin, jos hänellä on käytössään 100–200 Hz:n tekniikalla varustettu televisio. Käytännössä tämä merkitsee, että kuva päivittyy useammin ja nopeammin, minkä ansiosta nopeat ja yllättävät liikkeet toistuvat terävinä.

Blu-ray-soittimen tai Playstation 3:n pariksi taas sopii parhaiten Full HD -televisio, sillä kuva on terävä ja värimaailma näyttävä.

– LED-televisiot ovat erittäin suosittuja, koska laitteet ovat saatu erittäin litteiksi. Syvyys voi olla jopa alle kolme senttimetriä. Teknologia on vähentänyt virrankulutusta, joten laitteet säästävät myös sähköä. Suosittuja ovat esimerkiksi Samsungin mallit, joissa 3D-teknologia ja LED-tekniikka yhdistyvät, tuotepäällikkö Petri Feirikki Veikon Koneesta tiivistää.

Moni kodintekniikan ystävä valitsee yhä useammin LED-television, joissa kuvanlaatu on korkea, mutta laite vie vähän virtaa. Monia viehättää laitteen litteä muotoilu, jonka ansiosta sen voi sovittaa kauniiksi osaksi sisustusta.

Kohti parempaa kuvaelämystä

Televisioiden ostaminen voi tänä päivänä tuntua vaikealta uusien käsitteiden keskellä. Se on kuitenkin vain harhaa, sillä monet uudet ominaisuudet helpottavat television käyttöä ja tv-ohjelmien tallentamista.

Kaupan päällisinä tulevat lisäksi entistä parempi kuvanlaatu ja sisustukseen sopivampi ulkonäkö.

Teksti: Riina Mäentausta / Mediafocus

Kuvat: Asko, Hobby Hall, Veikon Kone ja LG

Lue myös:

    Uusimmat