Mainos

Teollisuusmaat pihtaavat päästövähennyksissä

Kansainväliset ilmastoneuvottelut päättyivät tänään Bonnissa pettyneissä tunnelmissa. Kaikki kehittyneet maat eivät vieläkään ole kertoneet omista päästövähennystavoitteistaan. Esimerkiksi Venäjä ja Uusi-Seelanti eivät ole määritelleet vähennystavoitteitaan.

Japani ilmoitti Bonnissa vähentävänsä päästöjään kahdeksalla prosentilla vuoden 2005 tasosta vuoteen 2012 mennessä.

- Japanin ilmoitus otettiin pettyneinä vastaan, sillä kahdeksan prosenttia on kaukana teollisuusmaille yhteisesti esitetystä 25-40 prosentin tavoitteesta, sanoo Suomen pääneuvottelija Sirkka Haunia ympäristöministeriöstä.

Myös ympäristöjärjestöt olivat pettyneitä neuvotteluihin.

- Teollisuusmailta tarvitaan 40 prosentin päästövähennykset vuoteen 2020 mennessä, mutta tähän mennessä ilmoitetut vähennykset yltävät vain 8-15 prosenttiin, moittii Greenpeacen ilmastoneuvonantaja Kaisa Kosonen.

Suomi on osana Euroopan Unionia sitoutunut 20 prosentin päästövähennyksiin.

Kehitysmaista Meksiko on ilmoittanut vähentävänsä päästöjään vapaaehtoisesti kahdeksalla prosentilla. Kehitysmailla ei ole pakollisia päästövähennystavoitteita.

Rahoitus ei edennyt

Keskustelu kehitysmaiden ilmastotoimien rahoituksesta ei edennyt Bonnissa. Teollisuusmaat haluavat kehitysmaiden määrittelevän, millaisiin ilmastotoimiin ne sitoutuvat käyttämään rahaa ennenkuin rahoituksesta päätetään.

- Euroopan maat katselevat vierestä, kun muut teollisuusmaat murentavat toiveet tehokkaasta ja reilusta ilmastosopimuksesta Kööpenhaminassa. EU:n pitäisi taistella tehokkaan ilmastosopimuksen puolesta, vaatii Greenpeacen Kaisa Kosonen.

Uuden ilmastosopimuksen ensimmäistä tekstiluonnosta käytiin läpi Bonnissa. Siihen kirjattiin kaikkien maiden ja maaryhmien tekemät muutosehdotukset. Seuraavaksi ryhdytään neuvottelemaan siitä, mitkä ehdotuksista jäävät tulevaan ilmastosopimukseen. Seuraavat ilmastoneuvottelut järjestetään elokuussa Bonnissa. Uudesta ilmastosopimuksesta vuoden 2012 jälkeiselle ajalle on tarkoitus sopia Kööpenhaminassa joulukuussa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.