Mainos

Teollisuus vaatii ydinvoimapäätöstä hallitusohjelmaan

Teollisuus vaatii uuden hallituksen ohjelmaan selkeitä energialinjauksia, joissa sallitaan myös ydinvoiman lisärakentaminen.

Teollisuuden energiaverotusta taas tulee lieventää kilpailijoiden tasolle, kunnes myös muut maat ottavat käyttöön vastaavan suuruisia veroja, Teollisuuden ja työnantajain keskusliiton TT:n energiapoliittisen valiokunnan puheenjohtaja, vuorineuvos Jyrki Juusela sanoi TT:n energiapoliittisessa seminaarissa tänään.

Teollisuus on Juuselan mukaan tyytyväinen nykyiseen teollisuus- ja talouspoliittiseen peruslinjaan ja odottaa sen jatkamista. Energiapolitiikkaa sen sijaan olisi olennaisesti terävöitettävä.

-Tämän vaalikauden aikana päätös ydinvoimasta on tehtävä. Se on talous- ja ympäristöpoliittinen linjapäätös, jonka suhteen uusi eduskunta ei enää voi panna päätään pensaaseen.
-Suomessa ydinvoimapäätöksen tekee Suomen hallitus ja eduskunta, eikä Saksan hallitus, Juusela heitti niille, joiden mielestä Saksan linjaukset tietävät päätöstä myös Suomen ydinvoimakaavailuille.
Juuselaa eivät masenna eduskuntavaalien alla tehdyt kyselyt, joiden mukaan ydinvoiman vastustus on uudessa eduskunnassa vahvaa.

-Gallupit on suhteutettava siihen ympäristöön ja aikaan, jossa ne on tehty. Asia on kansantaloudellisesti niin merkittävä, että kun päätösten aika tulee, hallituksella ja eduskunnalla on toivottavasti riittävästi asiaperusteita niiden pohjaksi, hän sanoi. Tätä tietoa teollisuus aikoo nyt parhaansa mukaan päättäjille toimittaa. Ydinvoima hyväksi ilmastolle Ilmasto- ja ympäristöpolitiikan tavoitteiden toteutumista edesauttaa TT:n mielestä parhaiten panostus uusiutuvien energianlähteiden, ydinvoiman ja maakaasun lisäykseen. Suomen sähköntuotannon ylivoimainen vahvuus perustuu kuitenkin monipuolisuuteen, minkä

KTM ennustaa sähkön käytön kasvavan vuodessa noin 1,5 prosenttia, jolloin vuoteen 2010 mennessä tarvitaan yhteensä 3500-4000 megawatin verran lisää hankintakapasiteettia. Tuontienergian varaan tätä ei voi rakentaa, sillä siihen liittyy sekä hinta- että saatavuusriski.

Kara: Ydinvoima paras tapa vähentää päästöjä

Ydinvoimaa puolusti TT:n seminaarissa vahvasti myös Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja, professori Mikko Kara. Karan mukaan ydinvoima on välittömästi käytettävissä olevista keinoista ehdottomasti edullisin tapa vähentää kasvihuonekaasujen päästöjä.

Päästöjen alentaminen pelkästään puu-, tuuli- ja vesivoiman sekä jätteen energiakäytön avulla on mahdollista, mutta tulisi vuodessa 10-15 miljardia markkaa kalliimmaksi, Kara laski.
-Nykyisellä teollisuuden rakenteella en näe juuri muita vaihtoehtoja kuin ydinvoiman lisäämisen, Kara sanoi.
Viidennen ydinvoimalan hinnaksi on haarukoitu noin 10 miljardia markkaa. Sen rakentaminen kestäisi nykytekniikalla enintään 7-8 vuotta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.