Tellervo Koivisto tyrmistyi tavatessaan Gorbatshovin Raisa-vaimon: "Yleensä neuvostonaiset olivat lihavia maatuskoja tai trimmattuja urheilijoita"

Muistatko tämän? Gorbatshovit olivat valtiovierailulla Suomessa vuonna 1989 1:52
Muistatko tämän? Gorbatshovit olivat valtiovierailulla Suomessa vuonna 1989.

Mihail Gorbatshovin vaimo ei miellyttänyt Tellervo Koivistoa.

Kun Neuvostoliiton presidentti Mihail Gorbatshov ja ensimmäinen nainen Raisa Gorbatshova tulivat valtiovierailulle Helsinkiin vuonna 1989, oli presidenttipari Mauno ja Tellervo Koivisto odottamassa heitä Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Tellervo Koivisto kertoo vuonna 1999 kirjoittamassaan kirjassa Tellervo Koivisto: Päiväkirjan uudet sivut, että presidenttiparin saapuminen vastaan lentokentälle Suomessa oli tällöin erittäin harvinaista.

Gorbastshovit olivat kuitenkin poikkeuksellinen vieras.

– Tällä kertaa teimme poikkeuksen. Gorbatshovit menivät ensin suurlähetystöönsä ja tulivat sieltä Linnaan, jonka edessä olivat viralliset vastaanottoseremoniat.

Koivisto kertoo ihailleensa Mihail Gorbatshovia suuresti.

– Me eri päämiesten puolisot ihailimme hänen (Raisan) miestään ja totesimme, että he muodostavat saumattoman tiimin, Koivisto kirjoittaa.

"Raisa edusti bond-naisia"

Kun presidenttiparit siirtyivät jutustelemaan, pääsivät myös Tellervo ja Raisa tutustumaan toisiinsa keskenään kunnolla.

Tellervo kertoo kirjassaan, kuinka Raisan olemus yllätti hänet täysin. Hänessä ei ollut mitään samaa, mitä edellisissä Venäjän presidentin vaimoissa oli ollut.

Yhtäkkiä presidenttiä edustikin nainen, joka pukeutui ja puhui kuin länsimaalainen. Yhtäkkiä Venäjän ensimmäisellä naisella olikin sanottavaa ja kysyttävää.

– Yleensä neuvostonaiset olivat lihavia maatuskoja tai trimmattuja urheilijoita, joiden sukupuolesta ei aina ollut varmuutta. Vain Bond-filmien neuvostonaiset olivat älykkäitä ja kauniita, vaikkakin tiukkapipoisia aatteensa edustajia.

– Raisa edusti Bond-naisia, Koivisto kertoo kirjassaan.

Koivisto kuvailee Raisaa terävä-älyiseksi ja tiedonjanoiseksi. Hän ei myös pelännyt kysyä tiukkojakaan kysymyksiä.

– Hänen vieraanaan tai emäntänään oleminen vaati paljon kärsivällisyyttä, koska ei ollut mitenkään varmaa, että häneltä saisi puheenvuoron, jonka tulkki olisi kerinnyt tulkata, Koivisto muistelee.

Koivisto kertoo, että länsimaiden media ihastui Raisa Gorbatshoviin, sillä hän edusti olemukseltaan läntisiä esikuvia.

"Pieni maa, pienet huolet"

Koivisto kertoo kirjassaan, kuinka Raisa Garbatshov oli valmistautunut Yhdysvaltojen matkaansa niin hyvin, että hän tunti Valkoisen talon historian miltei paremmin kuin sen silloinen emäntä.

Koivisto kertoo, että Raisa tenttasi ihmisiä mitä erinäisimmillä kysymyksillä.

– Kyseli ihmisten palkkaa, veroja, asumista ja toimeentuloa. Tämän hän teki myös Suomessa, minkä vuoksi meidän oli vaikea pysyä aikataulussa.

Koivisto ei ollut ainoa, kenen kanssa Raisa Gorbatshovilla oli ei-niin-lämpimät välit.

Yhdysvaltain ex-presidentti Ronald Reaganin vaimo Nancy Reaganilla ja Raisa Gorbatshovilla oli Koiviston sanojen mukaan meneillään kova kilpailu, ja se näkyi tapaamisissa.

Koivisto muistelee, kun Reaganit ja Gorbatshovit tulivat Helsinkiin yhteisvierailulle, ja kilpailutilanteelta ei vältytty.

– Toinen rouvista alkoi kertoa, miten hirvittävän paljon vaikeuksia hänen miehellään on. Toinen jatkoi kertomalla, mitä kaikkea vaikeuksia hänen miehensä on pitänyt kokea.

Koivisto kertoo, että molemmat naisista vilkuivat seuraavaksi häntä, jos hänkin voisi ottaa aiheeseen kantaa.

– Tyydyin vain toteamaan, että pieni maa, pienet huolet.

– Olisi ehkä ollut syytä sanoa, että juuri teidän missiilienne takia pienen maan päämiehellekin riittää aivan tarpeeksi huolia.

Lue myös:

    Uusimmat