Telian ex-johtajia vastaan lahjussyytteet Ruotsissa – Kivisaari kiistää rikoksen

Ruotsissa kolmea entistä Telia-johtajaa vastaan nostetaan lahjussyytteet Uzbekistan-jupakassa. Syytettyjen joukossa on myös yhtiön entinen varatoimitusjohtaja Tero Kivisaari, joka toimi takavuosina Telian Euraasian-johtajana.

TT:n mukaan kyse on törkeästä lahjusrikoksesta, jonka enimmäisrangaistus on kuusi vuotta vankeutta.

Ex-johtaja Kivisaaren asianajaja Leif Gustafson sanoi perjantaina, että Kivisaari kiistää syyllistyneensä lahjusrikokseen. Gustafson katsoo, että teko ei ole Ruotsin lain mukaan lahjusrikos.

Uzbekistan-jupakan syytettyihin lukeutuva Telian entinen toimitusjohtaja Lars Nyberg kiistää hänkin rikoksen.

Yhdysvaltojen finanssivalvonta SEC on katsonut, että Telia maksoi vuosina 2007–10 ainakin 300 miljoonan dollarin edestä lahjuksia.

Presidentin tyttärelle kiertoteitse palkkioita

Yhtiön on kerrottu maksaneen kiertoteitse muhkeita palkkioita presidentti Islam Karimovin tyttärelle Gulnaralle saadakseen toimia Uzbekistanissa.

Kivisaaren asianajajan mukaan lahjusrikosta ei ole tapahtunut.

– Vaikka on niin, että korvaus on tullut presidentin tyttären osaksi, kyse ei ole Ruotsin lain mukaan lahjusrikoksesta, sanoi asianajaja Gustafson TT:lle perjantaina.

Hänen tulkintansa mukaan laki ulottuu vain henkilöihin, joilla on muodollinen asema tai toimi – ei epämuodollisiin vallanpitäjiin, kuten presidentin tyttäreen.

Uzbekistan-jupakka tuli ilmi Ruotsissa vuonna 2012, kun Ruotsin television SVT:n tutkivan journalismin ohjelma Uppdrag Granskning paljasti hämäräpuuhat.

Telia on jupakan jälkeen vetäytynyt kokonaan Keski-Aasiasta.

Jättimäiset sakot ja korvaukset

Jo torstaina kerrottiin, että Telia maksaa yli 800 miljoonan euron sakot ja korvaukset lahjusjupakan seurauksena. Yhtiö on kertonut sopineensa korvausten maksamisesta muun muassa Yhdysvaltojen sekä Hollannin viranomaisten kanssa.

Telialle olisi TT:n mukaan tulossa Ruotsissa maksettavaa 1,6 miljardia kruunua eli noin 170 miljoonaa euroa jupakan vuoksi. Tämä summa ollaan ottamassa Yhdysvaltain viranomaisten kanssa jo sovituista summista, joten Telian taloudellisten seuraamusten koko ei kasvaisi, TT:n lähteet kertoivat.

Telia Company tunnettiin ennen viimevuotista nimenmuutosta nimellä TeliaSonera. 

Lue myös:

    Uusimmat