Teleurkintajutun käsittely jatkuu

Soneraan kytkeytyvä teleurkintaoikeudenkäynti jatkuu tänään. Ensimmäisenä käsittelypäivänä kaikki syytetyt kiistivät heille luetut syytteet.

Soneran teleurkintajutun oikeudenkäynti jatkuu tänään. Käsittelyn toisena päivänä syyttäjä esittää laajemman katsauksen asiakokonaisuudesta. Sen jälkeen juttu hajoaa pienempiin palasiin, kun jokainen viestintäsalaisuuden loukkaus käsitellään erikseen.

Tapahtumien kulkua päästäneen selvittämään tarkemmin huomenna, jolloin asioita käydään läpi aikajärjestyksessä.

Juttua puntaroidaan käräjillä ainakin maaliskuun loppuun saakka. Jos käsittely venähtää huhtikuulle merkittyihin varapäiviin, jutun päätös saattaa viipyä toukokuulle saakka.

Kaikki kiistivät syytteensä

Kaikki kahdeksan teleurkintajutun syytettyä kiistivät eilen heille luetut syytteet. Pääsyytetyn Juha E. Miettisen alainen Alpo Manninen myönsi Helsingin käräjäoikeudessa hankkineensa Miettisen käskystä teletunnistetietoja. Hän kiisti kuitenkin syytteet törkeästä viestintäsalaisuuden loukkauksesta, koska ei mielestään rikkonut lakia tahallaan eikä hänellä ollut omaa motiivia tietojen selvittämiseen.

Soneran entinen toimitusjohtaja Kaj-Erik Relander ilmoitti pyytäneensä Soneran turvayksikköä selvittämään eräitä tietoja mutta luottaneensa siihen, että yksikössä tunnetaan laki.

Asianomistajat saivat esittää korvausvaatimuksia, jotka vaihtelivat laajasti. Esimerkiksi Lippos-haarassa ei esitetty lainkaan korvausvaatimuksia. Sen sijaan eräät epäillyn urkinnan kohteeksi joutuneet Soneran hallituksen jäsenet vaativat 30 000 euron korvauksia.

Lipposen puhelimesta yhteys rikoksesta epäiltyyn

Pääministeri Paavo Lipposen ja hänen autonkuljettajansa puhelutietojen setviminen sai alkunsa 1998 keskusrikospoliisin talousrikostutkinnasta. Tutkinnassa ilmeni, että erään rikoksesta epäillyn liittymästä oli oltu yhteyksissä kahteen valtioneuvoston liittymään. KRP:n tutkija ilmoitti asiasta valtioneuvoston turvallisuuspäällikölle Ari Uutiselle, ja jonkin ajan kuluttua Soneran Juha E. Miettinen toimitti KRP:lle liittymien teletunnistetiedot tiskin alta.

Valtioneuvoston puhelinten teleurkinnan lähtökohdat paljastuvat poliisin Sonera-jutun esitutkintapöytäkirjasta, joka tuli julki eilen. Pöytäkirjan mukaan Uutinen otti KRP:n tiedon saatuaan yhteyttä Miettiseen, jonka hän tunsi entuudestaan. Turvallisuuspäällikkö kertoi kuulusteluissa pyytäneensä Miettiseltä kahden liittymän laskutustietoja. Miettisen ymmärryksen mukaan kyse oli kuitenkin teletunnistetiedoista. Esitutkinta-aineiston mukaan kaksikko kävi keskustelun elokuussa 1998 ja hieman myöhemmin Miettinen ilmoitti Uutiselle, että tietojen saaminen on mahdollista. Miehet tapasivat uudemman kerran vuoden 1998 marraskuussa valtioneuvoston kansliassa. Mukana oli myös KRP:n tutkija. Miettisen ja KRP:n tutkijan mukaan palaverissa sovittiin, että Miettinen hankkii liittymien teletunnistetiedot ilman käräjäoikeuden lupaa.

KRP:n tutkijan mielestä laittomaan menettelyyn päädyttiin, koska Uutinen vieroksui luvan hankkimista oikeudelta asian mahdollisen julkitulon vuoksi. Uutinen itse ei kuulusteluissa muistanut kyseistä kokoontumista lainkaan. Poliisitutkinnassa jäi lopulta hämärän peittoon se, minkä vuoksi tai kenen käskystä Miettinen alun perin lähti selvittämään valtioneuvoston liittymien teletunnistetietoja.

Poliisin Miettisen työhuoneesta löytämä levyke kertoo ainakin sen, että tiedot oli tallennettu jo lokakuussa 1998 eli ennen Miettisen, Uutisen ja KRP:n tutkijan palaveria. Valtioneuvoston ja talousrikoksesta epäillyn yhteydenpidosta selvisi myöhemmin, että Lipposen autonkuljettaja oli soitellut epäillyn kanssa muttei ollut tietoinen tähän kohdistuneesta rikosepäilystä.

(MTV3-STT)

(Yhdeksän uutiset 07.02.2005)

Lue myös:

    Uusimmat