Tekstiviesteillä oma ääni kuuluville eduskunnassa

Kännykän omistajille tulee lokakuun lopussa mahdollisuus äänestää kerran viikossa eduskunnassa käsiteltävistä asioista.

Kyse on matkapuhelimella tapahtuvasta "neuvoa-antavasta kansanäänestyksestä", jonka tulokset annetaan kansanedustajille ja tiedotusvälineille päivää ennen asian käsittelyä. Kännykän käyttäjät äänestävät tekstiviestin välityksellä samaan tapaan kuin kansanedustajatkin, eli "jaa", "ei" tai "tyhjä".

Samalla voi äänen perään kirjoittaa asiasta henkilökohtaisen mielipiteen. Mielipiteet kootaan ja toimitetaan kansanedustajille ja tiedotusvälineille sähköpostitse samalla äänestystulosten kanssa. Palvelu alkaa lokakuun viimeisellä viikolla. Joulun tienoissa äänestys on tarkoitus laajentaa presidentinvaaleihin ja ensi vuonna myös eri kaupunkeihin.

"Ei bisnes"

Hankkeen puuhamies on valtio-opin opiskelija Matti Räsänen, joka kutsuu keksintöään Langattomaksi puolueeksi. Hankkeen tekniikasta vastaavat Jani Halme Tako Bros -sisällöntuottoyhtiöstä sekä Mato Valtonen Wapit Oy:stä.

Vaikka hankkeessa käytetään muodikasta uutta tekniikkaa, puuhamiesten mukaan kyse ei ole bisneksestä vaan puhtaasti demokratian tehostamisesta uuden teknologian avulla. Räsäsen mukaan Langaton puolue antaa ihmisille uudenlaisen mahdollisuuden osallistua politiikkaan aikana, jolloin politiikasta on laajasti vieraannuttu ja eduskunnan toimintaa pidetään jonkinlaisena teatterina.

Halmeen mukaan tuotto käytetään toiminnan tukemiseen. -Hinnat on asetettu niin pieniksi kuin suinkin - viesti on halvempi kuin postimerkki, joten rahoista lähinnä Sonera taputtaa käsiään. Sitä paitsi emme odota kovin suuria viestimääriä, Halme sanoo.

Ei vahingollista ulkoparlamentarismia


Keksijät eivät näe ongelmaksi sitä, että kännykkä-äänestykset voisivat saada kansanedustajat äänestämään sen mukaan, mikä miellyttää äänestäjiä, vakaumuksensa vastaisesti.

-Jos niin käy, että kansanedustajat äänestävät toisin kuin muuten äänestäisivät, olemme saavuttaneet päämäärämme, Valtonen tiivistää. -Onko paha, että ihmiset sanovat mielipiteensä? Kyse on siitä, että mitä on demokratia. Tavallisesti ihmiset äänestävät omaa ehdokastaan joka neljäs vuosi. Käytännössä kuitenkin edustajat toimivat omalla tavallaan ja tasollaan, Räsänen arvelee.

-Luotamme toki siihen, että eduskunnassa on 200 älykästä ihmistä, jotka voivat äänestää niin kuin puoluetoimistot päättävät, Halme letkauttaa.

Kännykkä on kaikilla

Räsäsen mukaan niin Ruotsissa kuin Suomessakin on pohdittu, pitäisikö eduskunnassa käsiteltävistä asioista järjestää neuvoa-antavia kansanäänestyksiä esimerkiksi Internetissä. Ongelmaksi on nähty se, että kaikilla ei ole Internet-yhteyttä eivätkä kaikki osaa sellaista käyttää. Sen sijaan kännykkä on jo noin neljällä miljoonalla suomalaisella. "

Puolue" tuo päättäjien käyttöön mielipidetiedusteluiden tuloksia ja kirjoitettuja mielipiteitä suoraan kansalta, ilman että niitä on kukaan manipuloinut. Järjestäjien mukaan tulokset ovat totuudenmukaisempia ja merkittävämpiä kuin mielipidetiedustelut, koska äänestyksiin osallistuvat vain ne, joita asia kiinnostaa.

Räsänen selittää, että kyselyihinkään ei välttämättä vastata, tai jos vastataan niin siten, minkä oletetaan miellyttävän haastattelijaa.

-Tämä näkyy jatkuvasti esimerkiksi vihreiden kannatusluvuista ennen vaaleja ja vaaleissa, Halme sanoo. Äänestyksessä ei ole myöskään ikärajaa. Yhdellä kännykällä voi äänestää kuusi kertaa, mikä "antaa äänestysmahdollisuuden lapsiperheille ja kommuunin jäsenille".

-Tuskin kukaan hankkii satoja kännykkäliittymiä terrorisoidakseen näitä äänestyksiä, Halme ja Räsänen sanovat.

Raati valvoo ja keksii aiheet

Langattoman puolueen äänestysaiheet keksii riippumaton raati, joka valvoo, ettei palvelun tarjoaja manipuloi äänestystulosta, ja tarkistaa pistokokein, että esimerkiksi ihmisten lähettämät perusteluosat toimitetaan oikein.

Raatia valvoo Langaton puolue ry:n hallitus. Hallitukseen kuuluvat Matti Räsänen, Petteri Aarnos ja Ninja Burges. Ensimmäiseen raatiin kuuluvat toimittaja Timo Harakka, filosofi Pekka Himanen ja teologian maisteri, Vantaan Hakunilan seurakunnan pastori Marianne Heikkilä.

Kysymykset saa puolueen MMM-matkapuhelinkotisivulta tekstiviestillä MMM lue viikon aihe numerosta 17211. Vastaus tulee heti. Viesti maksaa 1,92 markkaa. Aiheen saa myös myöhemmin perustettavalta Internet-kotisivulta.

Neuvottelut ovat myös käynnissä laajalevikkisen tiedotusvälineen saamiseksi ilmoituskanavaksi. Äänestys tapahtuu seuraavasti: kirjoita tekstiviesti "lp välilyönti jaa (tai ei tai tyhjä) perusteluteksti. Lähetä viesti numeroon 17211. Kun ääni on rekisteröity, palautusviestinä saa juuri sen hetken äänestystilanteen.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat