"Tekstaan vessasta, en koskaan sammuta puhelinta" – viekö ruutuaika sinunkin huomiosi pois oikeasta elämästä?

Suomalaisen Bonaqua-kivennäisveden teettämän tutkimuksen mukaan ruudun edessä vietetty aika vie huomion perustarpeista.

"Missasin uudenvuoden vaihtumisen. Keskityin mieluummin puhelimeeni."

Kuulostaa hullulta – ja silti niin tapahtuu.

Eurooppalaisten ajankäyttöä ja multi-taskingia selvitettiin Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Ranskassa, Belgiassa ja Hollannissa. Selvitys paljasti, että ruudun edessä vietetty aika vie huomion perustarpeista ja tarpeellisten taukojen pitäminen ja riittävä juominen unohtuvat.  

Eurooppalaisista...

  • 75 % nukkuu tavallisesti puhelin vierellään
  • Lähes 70 % ei milloinkaan kytke virtaa pois kännykästään 
  • Lähes 60 % myöntää tekstaavansa jopa vessasta
  • Lähes 50 % pitää laitteitaan esillä ateriaa syödessä

– Tarve olla samanaikaisesti verkossa ja selviytyä normaalista arjesta on tehnyt meistä eräänlaisia kentaureja – elämme sekä digitaalisessa että todellisessa maailmassa. Tämä kaksijakoisuus johtaa arkitodellisuuden tarpeiden ja toimintojen laiminlyöntiin, psykologian tohtori Simon Moore British Psychological Societysta kommentoi tutkimuksen tuloksia.

– Näihin kuuluvat muun muassa oikeanlainen ravitsemus, nestetasapainosta huolehtiminen, liikunta, kasvotusten tapahtuva vuorovaikutukseen keskittyminen ja tarvittava uni.

Suomi rakastaa teknologiaa

Suomalaiset arvostavat teknologiaa enemmän kuin vastanneet muissa tutkituissa maissa. Peräti 66 prosenttia tutkituista suomalaisista koki, ettei selviä ilman teknologiaa; eurooppalainen keskiarvo oli 63 prosenttia.

Samalla kuitenkin suomalaiset pitävät muita maita tärkeämpänä tavata ystäviä ja sukulaisia kasvokkain sen sijaan, että yhteyttä pidettäisiin viestittelemällä.

Suomalaiset ymmärtävät myös muita eurooppalaisia paremmin, että keskittymällä yhteen asiaan saa aikaiseksi paljon enemmän kuin puuhastelemalla montaa asiaa kerrallaan. Peräti 68 prosenttia suomalaisvastaajista koki näin, kun eurooppalainen keskiarvo oli vain 56 prosenttia .

Multi-tasking myös aiheuttaa muita arkipäivän haasteita. 18 prosenttia vastanneista tunnusti polttaneensa ruuan pohjaan, koska oli liian keskittynyt kännykkäänsä.

– Useimmat työtehtävät edellyttävät ruututyöskentelyä ja meillä on taipumus aliarvioida ruutujen edessä käytetyn ajan määrä, pohtii Bonaquasta vastaava Vilma Karvonen

Psykologi neuvoo, miten tasapainottaa elävä arki ja digitodellisuus!

Alati kehittyvä teknologia on tehnyt mahdolliseksi yhteydenpidon myös sellaisiin ystäviin, jotka asuvat maailman toisella puolella. Voimme viihdyttää itseämme sovellusten avulla ja seurata reaaliaikaisesti tapahtumia kaikkialla maailmassa.

Tämä tarkoittaa myös sitä, että laitteiden poiskytkeminen voi olla haastavaa.

Psykologi Simon Moore neuvoo, miten olla onnistut ottamaan etäisyyttä ruutuaikaan ja paremmin elämään hetkessä. 

  1. Pidä lyhyt tauko noin puolen tunnin välein, kun olet tietokoneella. Tämä auttaa sinua rentoutumaan sekä antaa aivoillesi ja silmillesi palautumisaikaa.
  2. Kun käytät puhelintasi tai tietokonettasi, yritä keskittyä vain yhteen asiaan kerrallaan. Moneen asiaan yhtä aikaa keskittyminen väsyttää aivojasi ja mahdollistaa virheiden synnyn.
  3. Sovi säännöistä ystävien kanssa – älä koe painetta vastata viesteihin tai sähköposteihin saman tien.
  4. Laita puhelin laukkuusi tai taskuusi, kun olet muiden seurassa. Keskity läsnä oleviin ystäviin.
  5. Syö järkevästi ja poissa ruudun edestä. Ihmisillä, jotka käyttävät paljon aikaa verkossa, on taipumus napostella. Muista juoda tarpeeksi. 
  6. Älä tunne syyllisyyttä, kun kytket puhelimen virran pois. Sen ansiosta sinun on helpompi keskittyä arkielämän aktiviteetteihin, mitä myös kanssaihmiset lopulta arvostavat.
  7. Lakkaa tuijottamasta näyttöä noin 45 minuuttia ennen nukkumaanmenoa. Näyttöjen taustavalot mukailevat päivänvaloa, joka stimuloi hereilläoloa säätelevien hormonien tuotantoa. Se vastaa jopa tuplaespresson juomista!

Kivennäisvesi Bonaquan teettämään kyselyyn osallistui 500 miestä ja naista ikähaarukassa 20-39 vuotta.

Lähde: Coca-Cola Suomi

Lue myös:

    Uusimmat