Teinitytön kanssa seurustellut mies tuomittiin käräjillä hyväksikäytöstä – hovioikeuden mielestä mies ja tyttö olivat yhtä kypsiä, syyte hylättiin

Teini-ikäisen tytön kanssa seurustellut parikymppinen mies tuomittiin käräjäoikeudessa lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Hovioikeus katsoi, että kyse oli tasavertaisesta parisuhteesta ja hylkäsi syytteen.

Vantaan käräjäoikeus ratkaisi asian jo vuonna 2018. Helsingin hovissa asia ratkaistiin vastikään. Kuten käräjäoikeiden ratkaisu, hovioikeuden tuomio julkistettiin suurimmilta osin salaiseksi. Asiasta on kuitenkin julkaistu julkinen seloste, joka valottaa oikeudenkäyntiin johtaneita asioita.

Selosteen perusteella mies oli ollut vuosien 2015 ja 2016 aikana useita kertoja sukupuoliyhteydessä tytön kanssa. Mies oli tapahtuma-aikaan 19-21-vuotias ja tyttö 14-15-vuotias.

Selosteen perusteella kaksikko oli kertonut oikeudelle seurustelevansa.

Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että mies oli syyllistynyt lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Ratkaisussa oli otettu huomioon muun muassa yhdyntöjen lukuisuus ja pitkä tekoaika sekä asianosaisten ikäero.

Mies tuomittiin 6 kuukauden ehdottomaan vankeuteen, joka oli vankeuden sijasta määrätty 180 tunnin yhdyskuntapalveluna.

Valittaminen kannatti

Syyttäjä valitti käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen ja vaati, että mies tuomitaan perusmuotoisen hyväksikäytön sijasta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä vähintään puolentoista vuoden vankeuteen tai että miehelle tuomittu rangaistus joka tapauksessa korotetaan vähintään vuodeksi vankeutta.

Myös tuomittu mies valitti tuomiostaan ja vaati, että syyte hylätään tai että rangaistusta alennetaan.

Valittaminen kannatti, sillä hovioikeus katsoi, että miehen ja tytön välinen seurustelusuhde oli ollut tasavertainen, ja että miehen menettely ei ollut loukannut tytön itsemääräämisoikeutta.

Julkisesta selosteesta ei käy tarkasti ilmi, mitkä yksityiskohdat johtivat hovioikeuden kääntämään käräjäoikeuden ratkaisun päälaelleen. Mainittuna on kuitenkin se, että oikeudessa kuultu kaksikko vaikutti olevan kypsyydeltään samalla tasolla.

– Heidän kypsyydessään ei ollut noin viiden vuoden ikäerosta huolimatta ollut suurta eroa, hovioikeus linjasi.

Syyte hylättiin ja mies vapautettiin rangaistuksesta.  

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.