Teinipojalle tuomio keulineen mopopojan osoittelusta kuula-aseella – paennut mopoilija luuli sotkeentuneensa huumekauppaan tai ryöstöön

Nuori poika sai sakkorangaistuksen osoiteltuaan sivullisia aidon näköisellä kuula-aseella Vihdissä viime syyskuussa. Poika luuli joutuneensa tekemisiin vaarallisten rikollisten kanssa.

Tapahtumahetkellä 17-vuotias syytetty oli liikkeellä muutamien muiden nuorten kanssa henkilöautolla, jonka takapenkillä hän itse istui. Mukanaan hänellä oli kuula-ase.

Mopolla kulkenut 15-vuotias poika, joka ei tuntenut seuruetta entisestään, oli ajanut ilman valoja, ajellut jalkakäytävää pitkin ja keulinut yleisillä teillä samoihin aikoihin tapahtumien kanssa.

Osoitteli aseen kanssa ikkunasta

Kun mopoilija ohitti henkilöauton, oli syytetty istunut mopoilijan kertoman mukaan takaikkunan karmilla pidellen toisella kädellä kiinni auton kattokaiteesta ja osoittaen käsi suorana aseella mopoilijan vartaloa. Välimatkaa osapuolilla oli hänen arvionsa mukaan kymmenisen metriä.

Mopoilija kertoi säikähtäneensä, pysähtyneensä ja jatkaneensa matkaa samaan suuntaan vasta hetken kuluttua.

Auto tuli kuitenkin jälleen mopoilijan näkökenttään, ja sen hidastellessa mopoilija päätti pysähtyä odottamaan sen kulkua linja-autopysäkille. Auto kuitenkin pysähtyi ja sieltä nousi ulos henkilöitä, joista yhdellä oli mopoilijan havainnon mukaan kädessään ase.

– [Mopoilija] ajatteli sekaantuneensa huumekauppaan tai ryöstöön ja päätti jatkaa matkaansa eri reittiä ohittaen autoseurueen, tuomiossa kerrotaan.

Säikähtänyt mopoilija lähti poikkeukselliseksi kuvailtua tietä karkuun ja soitti välittömästi tämän jälkeen hätäkeskukseen tapahtuneesta. Poliisi pysäytti autoseurueen ja löysi takapenkiltä kuulapyssyn. Ase oli sellainen, ettei sitä oikeuden mukaan edes lähietäisyydeltä erottanut oikeasta ampuma-aseesta. Kuulapyssy ei ollut toimintakuntoinen.

Mopoilijan kertomus katsottiin uskottavammaksi

Syytetty kiisti väitetyt teot, ja kertoi mopoilija häirinneen heidän kulkuaan, minkä johdosta he olivat nousseet autosta mahdollisesti kännykkä kädessään. Hän kuitenkin myönsi pitäneensä kuula-asetta kädessään auton ulkopuolella, mutta ei muiden tienkäyttäjien läsnä ollessa.

Syytetty epäili, että mopoilija olisi takaikkunan läpi nähnyt hänen ”räpläävän” asetta.

Oikeus piti mopoilijan tarinaa uskottavampana. Mopoilija oli kertonut omista väärinkäytöksistään ja antanut yksityiskohtaisen kertomuksen toisen osapuolen toimista. Ei myöskään käynyt ilmi, mistä mopoilija olisi keksinyt poikien osoitelleen häntä autossa olleella kuula-aseella sitä näkemättä.

”Hetkellistä ajattelemattomuutta”

Oikeus tuomitsi uhkailijan sakkoihin nuorena henkilönä tehdyistä laittomasta uhkauksesta ja toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapidosta. Sakon suuruus oli 60 päiväsakkoa eli tämän tuloilla 360 euroa. Lisäksi hänet määrättiin korvaamaan uhrille 700 euron kärsimyskorvauksen.

– Laitonta uhkausta, johon [syytetty] on syyllistynyt, voidaan pitää rikoslajissaan hieman tavanomaista vakavampana. Ampuma-asetta muistuttavalla kuula-aseella toista osoittaminen merkitsee vakavaa ja hyvin konkreettista väkivallan uhkaa verrattuna esimerkiksi suullisiin uhkauspuheisiin.

– [Syytetyn] teot ovat johtuneet nuoruuteen liittyvästä tyypillisestä hetkellisestä ajattelemattomuudesta pikemminkin kuin harkitusta suunnitelmasta uhata toisen nuoren turvallisuutta, oikeus kuitenkin arvioi. 

Lue myös:

    Uusimmat