Tee nämä asiat, niin kännykkävarasta harmittaa

Älypuhelimet ja tablet-laitteet ovat taskuvarkaiden haluttu saalis. Laite on kuitenkin helppoa tehdä varkaalle käyttö- ja myyntikelvottomaksi ja ehkä jopa saada pitkäkyntinen kiinni.

Itse arvokkaan laitteen lisäksi vaarassa ovat luottamukselliset tiedot, joita moni mobiililaitteisiinsa tallentaa. Laitteilla käytettävät sosiaalisen median palvelutkin ovat usein vaivatta avattavissa, mikä lisää identiteettivarkauden riskiä.

– Käyttäjäystävällisyys ja tietoturva eivät kulje käsi kädessä. Jommastakummasta on tingittävä. Jos haluaa panostaa tietoturvaan, koodit ja salasanat tulevat kuvioihin. Nämä asiat on tehtävä ennen kuin "maito on kaatunut", muistuttaa Marcus Söderblom Suomen Mobiiliasiantuntijoista.

Vaihda pin-koodi

Jos käytössä on kännykkä, vaihda sim-kortin pin-koodi muuksi, kuin liittymäoperaattorin oletuskoodi, joka on yleensä 0000 tai 1234.

– On tärkeää ymmärtää, että sim-kortti ja liittymä ovat eri asia kuin itse mobiilipäätelaite. Operaattori voi hallita liittymää, niin että sim-kortilla ei voi soittaa tai käyttää datayhteyttä, mutta ei juurikaan vaikuttaa itse laitteeseen, kertoo Söderblom.

Ota käyttöön suojakoodi ja salausohjelmat

Sekä matkapuhelimissa, että tableteissa voi ottaa käyttöön laitteen suojakoodin, joka voi olla esimerkiksi kosketusnäytöllä tehtävä kuvio tai numerosarja. Tämä koodi on sitten syötettävä aina laitetta käytettäessä.

Jos laitteellasi on luottamuksellista tietoa, kuvia tai salasanoja, voit piilottaa ne erillisen salasanan taakse erilaisilla salaussovelluksilla. Useissa puhelimissa tällainen on valmiina.

– Luottamuksellisen tiedon tallentamiseen ei kannata suhtautua paranoidisti, on vain muistettava suojata tiedot asiallisesti, Marcus Söderblom toteaa.

Selvitä IMEI-koodi

Kaikissa matkapuhelimissa kannattaa ottaa selville laitteen IMEI-koodi. Tämä koodi ilmoitetaan usein laitteen myyntipakkauksessa ja esimerkiksi puhelimen tyyppikilvessä akun alla. Joissain laitteissa sen saa myös näppäilemällä puhelimeen tunnuksen *#06*.

Poliisi voi sen avulla sulkea laitteen pois suomalaisten matkapuhelinoperaattoreiden verkoista. Sitten tieto välitetään myös kaikille ulkomaisille operaattoreille, jotka kuuluvat kansainväliseen CEIR-rekisteriin, eikä laitteella voi käyttää näiden operaattorien sim-kortteja.

– Valitettavasti esimerkiksi Venäjällä on operaattoreita, jotka eivät ole liittyneet kansainvälisiin sopimuksiin, Söderblom kertoo.

Tiettyihin laitteisiin varas voi yrittää vaihtaa koko käyttöjärjestelmän, silloin IMEI-koodinkin voi kiertää.

– Se kuitenkin vaatii huomattavasti enemmän aikaa, vaivaa ja pätevyyttä. Uskoisin, että sitä ei monelta tavalliselta kännykkävarkaalta löydy.

Käytä varkaudenhallintajärjestelmää

Sekä tableteissa että älypuhelimissa on sovelluksia, joilla laitetta voi hallinnoida etäkäyttönä. Esimerkiksi laitteen olinpaikka on helppo selvittää tällaisten sovellusten avulla.

– Olen ollut kahdesti todistamassa tilannetta, joissa puhelin on saatu takaisin etähallintasovelluksen avulla. Näitä laitteita voidaan käyttää vakoiluun niin hyvässä kuin pahassakin, Söderblom kertoo.

On kuitenkin hyvä muistaa, että jos varastetun puhelimen liittymän sulkee, myös liittymän data- ja tekstiviestiyhteydet katkaistaan eikä puhelinta voi hallita varkaudenhallintajärjestelmällä.

Monesti varas yrittää palauttaa laitteen tehdasasetuksille. Jotkut varkaudenhallintaohjelmat kuitenkin juurtuvat järjestelmään niin syvälle, ettei tämäkään auta vaan laite on edelleen hallittavissa.

Lähde: Suomen Mobiiliasiantuntijat

Lue myös:

    Uusimmat