Tee kodin kevätsiivous - tienaa samalla rahaa!

Suomen ensimmäistä Siivouspäivää vietetään äitienpäivää edeltävänä lauantaina 12.5. Tapahtuman ideana on se, että jokainen voi tehdä kotinsa kevätsiivouksen entistä helpommaksi perustamalla päivän ajaksi oman kirpputorin vaikkapa taloyhtiön pihalle.

Yksi Siivouspäivän puuhanaisista, Tanja Jänicke kertoo idean tapahtumaan lähteneen Facebook-keskustelusta.

–Ystäväni Pauliina Seppälä kirjoitti Facebookiin toivovansa yhtä päivää, jolloin voisi yksinkertaisesti raahata kaiken tarpeettoman tavaran pihalle ja myydä sen. Oivalluksen seurauksena perustettiin Facebook-ryhmä, joka sai muutamassa päivässä yli tuhat jäsentä, Jänicke kertoo.

Tapahtuma sai myös pian mediahuomiota, jonka jälkeen Siivouspäiväryhmässä oli jo yli viisituhatta jäsentä. Siivouspäivän taustalla oleva vapaaehtoistiimi löi päivän lukkoon, kun tarve tapahtumalle oli käynyt selväksi.

Siivouspäivä on siisti tapahtuma

Käytännössä Siivouspäivä toimii siten, että kukin osallistuja voi viedä myytäviksi tarkoitetut tavarat parhaaksi katsomaansa myyntipaikkaan ja aloittaa kirpputorin pitämisen.

Paljon osallistujia haalivassa tapahtumassa on myös riskinsä, ja esimerkiksi taloyhtiöltä tai julkisista paikoista tulee hyvän tavan mukaisesti pyytää lupa.

–Emme kuitenkaan vapaaehtoisten kesken ota vastuuta tapahtumaan osallistuvista myyjistä, vaan jokaisen on hoidettava siivous ja lupa-asiat itse kuntoon. Mottomme on kuitenkin, että Siivouspäivä on siisti tapahtuma, Jänicke sanoo.

Myymättömiä tavaroitakaan ei tarvitse heittää taloyhtiön roskikseen, sillä Helsingin seudulle pystytetään päivän ajaksi viisi kierrätyspistettä, joihin myymättömät tai muuten vain tarpeettomat tavarat voi viedä.

–Pisteiden sijainti on määritelty sen mukaan, missä kaupunginosissa on eniten ilmoittautuneita myyjiä. Haluan kuitenkin korostaa, että kyseessä ovat kierrätyspisteet eivätkä jätelavat, Jänicke muistuttaa.

Suomalaiset innokkaasti mukana

–Lauantaina vietettävä Siivouspäivä on järjestyksessään ensimmäinen, mutta jatkoa on luvassa. Tällä hetkellä selkeästi eniten myynti-innokkuutta on Helsingin seudulla, mutta myyjiä on ilmoittautunut mukaan Rovaniemeltä asti.

Tarkoituksena olisi järjestää vastaava ainakin kerran vuodessa. Tapahtuma voi suurentua muuallakin Suomessa, jos kaupungit ympäri Suomen perustaisivat omia vapaaehtoistiimejä tapahtuman vauhdittamiseksi. On todellinen ilo huomata, kuinka innokkaasti suomalaiset ovat lähteneet tähän mukaan, Jänicke sanoo.

MTV3/Paula Koski

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja