Tee itse: Vuoden trendikkäin petikaveri on trikoo

Vuoden 2012 väriksi valittu oranssi piristää myös petivaatteena.

Puuvilla ja pellava ovat jo vanhoja tuttuja sänkykavereita. Nyt markkinoille rynnistävät trikookankaasta valmistetut pussilakanat. Trikoolakanoita on tarjolla jo muutamalla valmistajalla. Ruotsalainen Beach House valmistaa laadukkaita ja korkealle hinnoiteltuja trikoisia vuodevaatteita, joiden suosion varmisti Oprahin ohjelmassaan jakamat kehut. Marimekolla on myynnissä vanhasta kunnon tasaraita-kankaasta valmistetut trikoiset pussilakanat 80 euron hintaan.

Trikookankaita löytyy kangaskaupoissa laajat valikoimat, joten pussilakanat voi ommella itse kodin sävyihin sopivasta kankaasta. Noin 200 x 150 cm kokoisen pussilakanan kankaan leikkaaminen, käsittely ja ompeleminen vaativat kunnon työtason ja lankaakin kuluu reippaasti. Hyvin valmisteltu työ sujuu kuitenkin sutjakkaasti ja seuraavilla ohjeilla pääset itse tehtyjen trikoolakanoiden väliin köllöttelemään.

Tamperelainen Triteks myy suomalaisia trikookankaita paloina, kuteina ja pakasta metritavarana. Valikoima on laaja ja kuosien kirjosta löytyy kangas jokaiseen makuun. Kuvien kankaat valittiin vuoden 2012 väriksi valitun värin innoittamana. Värikarttafirma Pantonen valinta on väri nimeltään Tangerine Tango, jota voisi sanoa punertavaan vivahtavaksi oranssiksi. Kankaan kuosi tuo mieleen 70-luvun yöpaidan ja yhtä pehmeältä kangas käsissä tuntuukin. Kankaat yhteen pussilakanaan ja tyynyliinaan maksoivat alle 20 euroa.

Osta kangasta oman täkkisi mittojen mukaan. Huomioi, että uusi trikookangas kutistuu pesussa hieman. Kangas kannattaakin pestä ennen sen ompelemista. Jos haluat varmistaa, etteivät kankaan reunat käänny pesussa rullalle, voit ennen pesua ommella ne saumurilla tai siksakilla tukevammiksi.

Jos ompelet pussilakanan yhdestä kankaasta, osta sitä yhtenä pötkönä reilu neljä metriä. Tarkista, että kankaan leveys riittää täkillesi. Aloita ompelu päärmäämällä täkin pujotusaukot lakanan yläpäähän. Sen jälkeen voit ommella sivusaumat yhteen. Lopuksi ompele täkin alapään kulmat umpeen siten, että pohjaan jää vajaa metrinen aukko täkin pujotusta varten.

Kun kankaaksi valitaan voimakkaita värejä toistava trikoo, voi sen taustaksi ommella hillitymmän kankaan. Vinoraitainen kangas sai parikseen yksivärisen oranssin, jonka voi kääntää esille, kun raidat kyllästyttävät. Kahdesta eri kankaasta syntyvän pussilakanan ompelu aloitettiin ompelemalla yläsauma. Täkin pujotusaukot päärmättiin yläkulmiin, jonka jälkeen sivusaumat ommeltiin yhteen. Alasaumaan jätettiin taas pujotusaukko täkkiä varten ja aukon kohdalla kangas huoliteltiin joustoneuleella.

Trikookankaan ompeleminen sujuu parhaiten saumurilla. Jos sellaista ei ole käytössä, tarkista ompelukoneesi ohjekirjasta säädöt joustavan trikookankaan ompelemista varten. Normisäädöillä ja pistoilla ommellen trikoon saumat kinnaavat ja kiertyvät. Suositeltavin neula on pallokärkinen, joka tekee pienimmän mahdollisen reiän trikooneulokseen.

Pussilakana tarvitsee kaverikseen tyynyliinan. Normaalikokoiseen eli 50x60 senttiseen tyynyyn voi löytyä materiaali omasta vaatekaapista. Kulahtanut t-paita on mitä pehmeintä materiaalia poskea vasten ja kankaan kierrättää mieluummin tyynyliinaksi kuin luopuu rakkaasta paidasta. Kuvan kaksivärinen tyynyliina ommeltiin kahdesta hihattomasta topista. Kaikki ylimääräinen, kuten olkaimet ja kaula-aukon resorit, leikattiin pois, paitojen alasaumat ommeltiin umpeen ja kankaat yhdistettiin keskeltä siten, että tyynyn täyttöaukko jäi tyynyn taakse keskelle. Täyttöaukkoa reunustavat kankaat huoliteltiin joustoneuleella, jottei kangas pääse purkautumaan.

Raitatyyny ommeltiin pussilakanan ylijäämäkankaista. Reunaan ommeltiin suikaleet, joilla tyynyliinan saa sidottua kiinni. Oranssi-valkoraitainen kangas oli liian kapeaa pussilakanaksi, joten se päätyi piristämään vuodetta pienen tyynyn liinana.

Miltä trikoolakanoissa nukkuminen tuntuu? Kuin kellisi lempipaitojensa alla, äidin kuluneen yöpaidan helmoissa. Trikoo tuntuu lämpimältä ja turvalliselta ihoa vasten, kunhan iho on kunnossa. Kuivuudesta kärsivää ihoa vasten trikoo tökkii samalla tavoin kuin mikrokuituliina.

Kankaat: Triteks Oy
Teksti: Henna Kekki
Kuvat: Mikko Kekki

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja