Mainos

Teatterimuseolle Euroopan neuvoston palkinto

Helsingin Kaapelitehtaalla toimivalle Teatterimuseolle luovutettiin tänään Ranskan Strasbourgissa Euroopan neuvoston museopalkinto. Museon johtaja Hanna-Leena Helavuori otti vastaan runsaan 27 000 markan suuruisen rahapalkinnon ja vuoden ajaksi Joan Miron pienoisveistoksen.

Teatterimuseota kiiteltiin erityisesti sen paneutumisesta Euroopan erilaisten teatteriperinteiden yhtymäkohtiin. Myös museon toiminnallisuus sai erityismaininnan. Palkinnon luovutti Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja lordi Russell-Johnston.

Vuonna 1962 perustettu Teatterimuseo on esittävän taiteen valtakunnallinen erikoismuseo ja keskusarkisto. Aineistoa on 1800-luvulta tähän päivään saakka. Kokoelmista löytyy yksityisarkistoja, käsiohjelmia, julisteita, valokuvia ja esitystaltiointeja. Puvut, pienoismallit sekä puku- ja lavastusluonnokset ovat merkittävä osa kokoelmaa. Näyttelyissä kävijät voivat myös kokeilla, miltä tuntuu näytellä, ohjata, lavastaa ja tehdä erilaisia tehosteita.

EN:n museopalkinto on jaettu vuodesta 1977 lähtien. Suomeen se on tullut aiemmin kaksi kertaa. Ahvenanmaan museo palkittiin vuonna 1982 ja Lapin maakuntamuseo vuonna 1994.

Hanna-Leena Helavuori korosti Teatterimuseon olevan tiedon popularisoija ja teatterikasvattaja. Museon pysyvä näyttelykokonaisuus auttaa hänen mukaansa näkemään, miten kulttuuri ja teatteri harvoin piittaavat valtioiden rajoista ja kansallisuuksista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.