Mainos

Täystyrmäys Arhinmäen museolle

Senaatti-kiinteistöt tyrmää täysin ministeri Paavo Arhinmäen ehdotuksen Checkpoint Helsinki -taitelijayhteisön ja nykytaiteen museon perustamisesta entiseen autokomppanian kortteliin Helsingin Töölössä.

- Villi ajatus, sanoo johtaja Heikki Laitakari, joka kuuli ideasta ensimmäistä kertaa MTV3:lta. Arhinmäki kertoi ideastaan keskiviikkoaamuna kulttuuritoimittajien tapaamisessa.

- Kiinteistö ollaan nimittäin juuri myymässä, meillä on ostaja valmiina. Kävimme tänään viimeksi katsomassa kiinteistöä ostajan, Museoviraston ja kaavoitusviranomaisten kanssa, kertoo Laitakari. - Kaikki nämä tahot tukevat kauppaa ja toivomme, että se saadaan lyötyä lukkoon pian.

Äärioikeiston maskottitalo

Arhinmäki on ihastunut kiinteistöön, jolla on poliittisesti vahva leima. Ei ole tiedossa, onko Arhinmäki itse tutustunut kiinteistön historiaan.

- Se on valkoisen Suomen merkkirakennus, kertoo Laitakari. - Se on itsenäistymisen jälkeen maan ensimmäinen militaarikäyttöön suunniteltu ja tehty rakennus. Valkoinen Suomi halusi sen julkisivun ehdottomasti valkoiseksi. Funkis-tyyli sopi hyvin tarkoitukseen.

Kortteli oli puolustusvoimien autokomppanian käytössä 2007 asti ja vielä nytkin sotilassoittokunta harjoittelee näissä tiloissa. Talo näyttää ulkoapäin hyljätyltä, rappaukset ovat rapistuneet ja seiniä on "koristeltu" graffiteilla.

Taloille on etsitty käyttöä arkkitehtikilpailuilla. Tuorein suunnitelma tyssäsi 2000-luvun talouslamaan ja rakennukset ovat olleet siitä asti pääosin tyhjillään.

- Kauhea tilanne, että kiinteistö on päässyt niin surkeaan kuntoon, kertoo Laitakari. - Vastuullisena kiinteistönomistaja olemme yrittäneet pitää siitä huolta, mutta muuttaminen nykytaiteen työtiloiksi ja museoksi vaatisi useiden kymmenien miljoonien eurojen saneerauksen ja heittäisi hukkaan vuodesta 2008 valmistellun kiinteistökaupan.

Eduskunta päättää

Taivallahden kasarmina tunnetun korttelin myynti on menossa eduskunnan päätettäväksi, koska hinta on varmasti yli kymmenen miljoonaa euroa, kertoo johtaja Laitakari. - Aikataulu on sellainen, että se toteutunee ensi vuoden puolella.

Ostajasta Laitakari ei kerro enempää, mutta kaavan mukaan taloista osa on tulossa asuinkäyttöön, osaan rakennetaan erityisasuntoja siis hoivatyyppistä asumista ja suureen halliin on tulossa päivittäistavarakauppa, jollainen siitä osasta Töölöä puuttuu, kertoo Laitakari.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.