Täydellisen piirakan salaisuus – näin onnistut!

Lue vinkit, joiden avulla leivot maistuvat piirakat joka juhlaan.

Piirakka on monipuolinen leivonnainen, joka elää vuodenaikojen mukaan – syksyllä piirakka voi olla omenainen, kesällä puolestaan kannattaa hyödyntää marjoja mansikkapellolta.

Teitpä sitten minkälaista piirakkaa tahansa, täytyy sinun kuitenkin aloittaa sen pohjasta. Monen piirakan peruspohjana toimii nimenomaan murotaikina. Jos et ole ennen tehnyt piirakkapohjaa, huomaat pian, että se vaatii tarkkuutta. Hankalaa se ei kuitenkaan ole. Pienen harjoittelun jälkeen opit pian valmistamaan kahvipöydän kruunaavat herkut varmoilla otteilla.

Lue vinkit, joiden avulla saat piirakan pyöräyttämisen sujumaan:

1. On tärkeää, että piirakkapohjaan käytetty neste sekä voi tai margariini ovat erittäin kylmiä. Erityisen hyvän lopputuloksen saat, jos jäähdytät kuivatkin aineet, kuten jauhot ja sokerin.

2. Jotta ainesosat eivät ehdi lämmetä, täytyy sinun valmistaa murotaikina nopeasti. Koko reseptissä mainittua nestemäärää ei välttämättä tarvita, joten tarkkaile, milloin taikina alkaa muotoutua.

3. Käsittele taikinaa mahdollisimman vähän.

4. Kun jäähdytät taikinan, ei voi sula liian nopeasti. Näin taikina myös pitää muotonsa paremmin. Jos teet taikinasta pintakoristeluja, kauli taikina ja siirrä se pakastimeen puoleksi tunniksi ennen kuvioiden tai suikaleiden leikkaamista. Täytetyt piirakat pysyvät muodossaan paremmin, kun pidät niitä pakastimessa puoli tuntia ennen paistamista.

5. Painele taikina sormin vuoan reunoille. Näin estät taikinaa vetäytymästä uunissa kasaan. Taikinaa saa olla reunoilla paksustikin ja se voi nousta reunan yli.

6. Etenkin avopiirakat esipaistetaan usein. Tämä tarkoittaa sitä, että pohja kypsennetään ennen täytteiden lisäämistä. Anna esipaistetun pohjan jäähtyä täysin ennen täyttämistä, muutoin saatat vahingossa kypsentää myös osan täytteestä. Tämä on harmillista etenkin silloin, jos täyte sisältää kananmunaa.

7. Hedelmä- ja marjapiirakat kannattaa paistaa reunallisella uunipellillä, joka on päällystetty esimerkiksi leivinpaperilla. Hyvänä lämmönlähteenä pelti paistaa piirakan tasaisesti. Pellillä piirakkaa on myös helppo siirrellä ja kääntää paistamisen puolivälissä tasaisen kypsymistuloksen varmistamiseksi.

8. Jos pinta tuntuu tummuvan liian nopeasti, peitä se foliolla, jotta piirakka ehtii kypsyä kauttaaltaan.

VINKKI: Hae mieluisia reseptejä Leivontanurkan reseptihaun kautta!

(MTV LIFESTYLE)

Lähde: Martha Stewart: Suuri Leivonnan Käsikirja

Lue myös:

    Uusimmat