Tavaratalon työntekijä saattoi pelastaa yli 150 ihmisen hengen El Pason joukkoammuskelussa – palasi auttamaan muita kauheuksista huolimatta: "En saa sitä kuvaa mielestäni"

Walmartin työntekijät järjestivät ulosmarssin:"Olemme kyllästyneet pelkäämään" 0:41
Walmartin työntekijät järjestivät ulosmarssin: "Olemme kyllästyneet pelkäämään"

Vähittäiskauppaketju Walmartin työntekijä auttoi noin 150 asiakasta pakenemaan Texasin El Pason joukkoampumisen aikana.

37-vuotias Gilbert Serna oli ehtinyt työskennellä El Pason Walmartissa lähes puolet elämästään ennen viime lauantain joukkoampumista. Kaikkiaan 22 ihmistä kuoli, kun asemies avasi tulen kyseisessä tavaratalossa. Sernan nopea toimintansa saattoi pelastaa yli 150 ihmisen hengen.

Serna sai ilmoituksen vaaratilanteesta radiopuhelimeensa ja kuuli laukausten ääniä. Hän johdatti noin 100 asiakasta ja työntekijää hätäuloskäynnille. Serna kehotti ihmisiä piiloutumaan neljään varastokonttiin.

– Heitä pelotti, minua pelotti, meitä kaikkia pelotti, Serna muistelee.

"Siinä vaiheessa ymmärsin, että kyseessä oli joukkoampuminen"

Serna ei piiloutunut konttiin itse, vaan kulki rakennuksen seinustaa pitkin parkkipaikalle. Siellä oli yhä paljon ihmisiä seisoskelemassa ilman suojaa. Eräs heistä huusi, että tavaratalossa on rynnäkkökiväärillä ammuskeleva mies.

– Siinä vaiheessa ymmärsin, että kyseessä oli joukkoampuminen, Serna kertoo.

Serna johdatti 50–60 ihmistä turvaan läheiseen liikkeeseen. Hän huomasi, että useilla oli ampumahaavoja raajoissaan ja muita vammoja. Serna näki myös ohitseen kiirehtivän naisen, jonka vauva oli veren peitossa.

– En saa sitä kuvaa mielestäni, Serna toteaa.

Walmartin työntekijät järjestivät ulosmarssin

Walmartin toimistotyöntekijät järjestivät eilen ulosmarssin. Toiveena on, että ketju lopettaisi aseiden myymisen.

Viimeaikaiset veriteot kannustivat työntekijät ulosmarssiin. Yksi Walmartin liikkeistä toimi El Pason joukkoampumisen näyttämönä lauantaina. Lisäksi kaksi työntekijää tapettiin viime viikolla Mississippin osavaltiossa sijaitsevassa liikkeessä.

Ulosmarssin aikana pidettiin hiljainen hetki ammuskelun uhreille.

– Olemme yksinkertaisesti väsyneet elämään maassa, jossa joudumme pelkäämään henkemme puolesta. Se särkee sydämeni, että asiakkaat joutuvat pelkäämään liikkeissämme, toteaa ulosmarssin organisoinut Thomas Marshall.

Marshall työskentelee Walmartin verkkokaupan parissa Kaliforniassa.

Toimitusjohtaja kommentoi ampumisia

Walmartin toimitusjohtaja Doug McMillon julkaisi eilen LinkedInissä vastauksen viimeaikaisiin väkivaltatapauksiin. Tekstissään hän kiittää työntekijöitä ja pelastushenkilökuntaa.

McMillon kuvailee Walmartia oppivaksi organisaatioksi, joka pyrkii ymmärtämään kysymyksiä, joita viikonlopun joukkoampumiset sekä laajempi julkinen keskustelu aseväkivallasta on nostanut esiin.

– Olemme huomaavaisia ja tietoisia vastauksissamme ja toimimme tavalla, joka heijastaa yrityksemme parhaita arvoja ja ihanteita, keskittyen palvelemaan asiakkaidemme, osakkuusyhtiöidemme ja yhteisöidemme tarpeita, McMillon kirjoittaa.

Lähteet: CNN, BuzzFeed News

Lue myös:

    Uusimmat