Tatuointi ja lävistys – kaunista töissä ja kotona?

Lävistykset ja tatuoinnit ovat siirtyneet vastakulttuurista massojen suosioon.

Uimahallin pukuhuoneessa vähintään joka toinen uimari näyttää olevan tatuoitu. Tribaalit kiertävät käsivarsia ja nilkkoja, alaselkään on levittäytynyt kokonainen maisema, puhumattakaan pienistä ruusuista ja jingjang-kuvioista. Mitä nyt tatuoidaan? Ja mitä kuvioista ja lävistyksistä tuumataan työelämässä?

Suomen ehkä tunnetuin lävistäjä Yazka kertoo, että keväällä ihmiset alkavat heräillä ihomielessä talviunestaan. Kun toppatakit lähtevät päältä, alkaa mielessä siintää kesäkatu ja hiekkaranta. Pitäisi näyttää makealta – ja ei kun iholle kuviota ja lävistystä siihen rinnalle.

– Ihmiset haluavat yhä yksilöllisempiä ja persoonallisempia tatuointeja. Enää ei niinkään tulla liikkeeseen selailemaan kansioista valmiita tatuointikuvioita, vaan asiakkailla on oma kuvio mielessä. Tai sitten suunnittelemme asiakkaan kanssa yhdessä hänen mieleisensä kuvan.

Yazka vahvistaa sen mutu-tuntuman, joka syntyy uimahallissa uimareita katselleessa.

– Tatuoinnit ovat yleistyneet viimeisen viiden vuoden aikana huimasti. Niistä on tullut ihan älyttömän yleisiä – ja hyväksyttyjä. Ne eivät todellakaan ole enää pienen piirin juttu. Mutta edelleen kannattaa miettiä tarkkaan, minkä kuvion sitä nahkaansa tatuoi, sen poisto kun ei ole yhtään helpompaa kuin ennenkään.

Lävistys – mihin vain?

Lävistys kuulostaa toimenpiteenä tatuointia rajummalta, mutta se lienee maku- ja tuntokysymys. Myös lävistyksiä ottaa yhä useampi, rajuusaste vaihtelee sen mukaan, mihin lävistyksen ottaa. Kestosuosikki on napalävistys, ja perässä seuraavat kasvo- ja kielilävistykset.

Erikoisuudentavoittelijoita lävistyspiireissä riittää, mutta Yazka ei lähde kokeilemaan älyttömiä asiakkaan turvallisuuden tai pelkän kokeilunhalun kustannuksella.

– Asiakkaat ovat kekseliäitä, kaikkia mahdollisia paikkoja ihmiskehossa pyydetään lävistämään. Mutta ei vastuullinen ammattilainen jokaiseen juttuun lähde mukaan. Genitaaleja lävistetään, mutta ei niillekään aluille mitä tahansa ja minne tahansa voida laittaa.

Implantilla ihon alle pysyvästi

Entä implantit, ihon alle sijoitettavat lisäkkeet, jotka saattavat kohota vaikka päänahasta pieninä sarvina?

– Itse en tee implantteja ollenkaan. Implantit ovat vielä pienen piirin juttu. Niiden laittaminen vaatii kovaa ammattitaitoa, laitetaanhan siinä vierasta ainetta pysyvästi ihon alle. Jättäisin tällaiset operaatiot mieluummin steriileihin leikkaussaleihin ja lääkäreille.

Iho koristettuna töissä

Vaikka tatuoinnit ovat yleisiä, herättävät ne yhä tunteita, puolesta ja vastaan. Jos ihokoristeet ovat näkyvillä, saattavat ne saada kantajansakin näyttämään kovalta ja pelottavalta. Ja tämähän ei ole ainakaan palveluammatissa toivottu reaktio.

– Mitä vähemmän työntekijämme ärsyttävät ulkonäöllään asiakkaitamme, sen parempi. Siisteys ja tietynlainen neutraalius kuuluu elintarvikealan palveluammatteihin, kertoo Hesburgerin henkilöstöpäällikkö Terhi Castrèn.

Elintarvikelainsäädännön mukaan elintarvikealan ammateissa työskentelevillä ei hygieniasyistä saa olla lävistyksiä kasvojen eikä limakalvojen alueella. Tämän lain mukaan toimitaan myös Hesburgerissa. Samoin kuin McDonald’sissa, toisessa elintarvikealan yrityksessä, jonka työntekijöistä moni on muodikas nuori.


– Koska asiakkainamme on kaikenlaisia ihmisiä, lapsia ja perheitä, on ulkonäön oltava sellainen, että työntekijämme ovat helposti lähestyttäviä. Vaikka tatuoinnit eivät olekaan epäsiistejä eivätkä epähygieenisiä, niin silti kyse on ulkonäöstä, sanoo McDonald’sin henkilöstöjohtaja Jenni Kosonen.

Jos työntekijällä on lävistyksiä kasvoissa tai käsissä, on ne otettava pois työajaksi. Tosin tämä käytäntö ei kuulosta kovin hygieeniseltä, varsinkaan, jos lävistys ei ole vielä parantunut.

Työntekijän oma turvallisuus

Miten ovat asiat esimerkiksi jo mainituissa uimahalleissa? Liikuntaohjaajat tekevät työtä omalla kehollaan, ja ihon koristaminen kuuluu usein fyysiseen elämäntapaan.

Malmin uimahallin hallipäällikön Jukka Revonmielestä tatuoinnit ja lävistykset ovat tätä päivää. Nyt asiakkailla on enemmän tatuointeja kuin itse henkilökunnalla, eikä Repo tiedä asiakkaiden valittaneen liikuntaohjaajien tai uimavalvojien ulkonäöstä.

– Itse muistutan työhaastatteluissa, että näkyvät lävistykset voivat olla työturvallisuusriski työntekijälle itselleen. Konfliktitilanteessa lävistykseen on helppo tarttua ja repäistä, ja se sitten jo sattuu.

Armeijakin korostaa turvallisuutta

Puolustusvoimien kanta lävistyksiin painottuu myös turvallisuuteen. Kapteeni Jarkko Suvanne toteaa, että Yleinen palvelusohjesääntö koskee kaikkia puolustusvoimissa työskenteleviä paitsi siviilejä.

– Tatuointeihin meillä ei ole mitään sanomista. Silloin kyllä saattaisi olla, jos ulkomaan komennuksella olevalla työntekijällä olisi esimerkiksi rasistisia tatuointeja. Mutta lävistykset ovat vaarallisia, koska niihin voidaan tarttua, ja ne voivat tarttua. Sama koskee korvakoruja. Siksi naissotilaatkaan eivät käytä koruja. Vain kihla- ja vihkisormukset ovat yleensä sallittuja.


MTV3/Helmi

Teksti: Päivi Lappalainen

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat