Tästä tutusta ihmejuomasta apua stressiin ja painonpudotukseen!

Kun ulkona paukkuu pakkanen eikä talvelle tunnu näkyvän loppua, kupponen kuumaa teetä lämmittää ja virkistää kummasti. Teellä on lisäksi myös lukuisia terveysvaikutuksia. Tarvitsetko apua esimerkiksi stressiin tai painonhallintaan? Lue tämä juttu ja tiedä mitä teetä kannattaa juoda. Tee itsesi terveeksi teellä!

Teepensaan lehtiä on käytetty rohtona ja piristyksenä jo huikeat 4700 vuotta. Tee sisältää aminohappoa, L-teaniinia, jolla on todettu olevan lukuisia terveysvaikutuksia.Teaniinia löytyy 0,8-2,4 % pitoisuuksina vain vihreän teen lehdistä.

Teaniinin vaikutuksia ovat muun muassa: stressin väheneminen, rentoutuminen ilman väsymyksen tunnetta, keskittymiskyvyn paraneminen, vastustuskyvyn kohoaminen, kolesterolin aleneminen ja kofeiinin haittavaikutusten väheneminen.

Musta tee

Musta tee on kaikkein käsitellyin ja ylivoimaisesti eniten länsimaissa juotu teelaatu. Mustan teen kofeiinipitoisuus on huomattavasti suurempi kuin esimerkiksi vihreällä teellä. Musta tee vaikuttaa edullisesti sydän- ja verenkiertojärjestelmään.

Keltainen tee

Keltainen tee on harvinainen ja länsimaissa vähemmän tunnettu teeluokka. Maultaan tee on pehmeää, hunajaista ja vehnäistä.

Valkoinen tee

Valkoinen tee on teelaaduista luonnonmukaisin, sillä teelehtiä ei käsitellä, ne vain kuivatetaan ennen pakkaamista. Valkoinen tee kuuluu maailman kalleimpiin teelaatuihin, sillä sen sato on pienempi kuin muiden teelatujen. Maultaan valkoinen tee on mieto, hento ja hienostunut. Valkoisen teen sisältämät antioksidantit vaikuttavat aineenvaihduntaan lisäämällä kehon energiankulutusta levon aikana.

Vihreä tee

Vihreä tee on veden jälkeen maailman juoduin juoma ja myös Kiinan kansallisjuoma. Vihreällä teellä on teelaaduista suurimmat terveysvaikutukset ja siksi sen ainesosia on käytetty myös lääkeaineiden kehittämisessä. Vihreä tee on kevyt, aromikas juoma, joka parhaan maun saavuttamiseksi tulisi nauttia 45-55 asteisena ilman lisukkeita kuten maitoa, sokeria tai sitruunaa. Vihreän teen on todettu auttavan painonpudotuksessa sen aineenvaihduntaa kiihdyttävien ominaisuuksien takia.

Oolong-tee

Oolong tee asettuu lajityypiltään mustan ja vihreän teen välimaastoon. Oolong-teelle ominaista on voimakas tuoksu, jossa voi teetyypistä riippuen olla joko hedelmäisiä tai kukkaisia vivahteita. Oolong-teen on todettu puhdistavan elimistöä ja kiihdyttävän aineenvaihduntaa. Oolong-tee vaikuttaa mustan teen tavoin edullisesti myös sydän-ja verenkiertojärjestelmään.

Teehaudukkeet

Teehaudukkeet eivät ole oikeasti teetä, vaikka niitä teeksi kutsutaankin. Tunnetuin teehaudukkeista on Rooibos, jota pidetään Etelä-Afrikan kansallisjuomana. Rooibos sisältää runsaasti vitamiineja sekä antioksedantteja ja sen on todettu myös kiihdyttävän aineenvaihduntaa. Rooibos on teelaatuna kofeiiniton ja vatsaystävällinen.

Riika Nykänen/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja