Tästä on kyse olympialaisia varjostavassa 15-vuotiaan venäläisen dopingepäilyssä – "Hyvin poikkeuksellista"

Mertaranta&Sihvonen paaluttavat olympiakiekon puheenaiheet: Leijonien haastajat, naisten kasvojenpesu 21:05
Mertaranta & Sihvonen paaluttavat olympiakiekon puheenaiheet: Leijonien haastajat, naisten kasvojenpesu

Venäläinen taitoluistelusensaatio Kamila Valjeva osallistui torstaina suunnitellusti harjoituksiin, vaikka mediassa on kerrottu hänen antaneen kiellettyä ainetta sisältäneen dopingnäytteen.

Valjeva oli maanantaina mukana Venäjän olympiakultaa voittaneessa joukkueessa. Mitaliseremonia oli alun perin tarkoitus järjestää tiistaina, mutta ”lainopillisten” syiden vuoksi sitä ei ole vieläkään järjestetty.

Valjeva kieltäytyi kommentoimasta vireillä olevaa dopingasiaa torstain harjoitustensa jälkeen.

Venäjän mediassa kerrottiin keskiviikkona, että Valjevan dopingnäytteestä olisi löytänyt rintakipuihin käytettävää trimetatsidiiniä.

Torstaina järjestetyssä lehdistötilaisuudessa Kansainvälisen olympiakomitean edustaja Mark Adams kieltäytyi kommentoimasta tapausta. Adamsin mukaan puheet dopingista ovat pelkkää spekulaatiota.

Mahdollinen dopingtapaus on äärimmäisen vaikea, sillä Valjeva on vasta 15-vuotias.

Maailman antidopingtoimiston (Wadan) ohjeistuksen mukaan dopingrikkomukseen syyllistyneen urheilijan nimi täytyy julkaista, mutta tämä vaatimus ei päde, jos urheilija on alaikäinen.

Entisen Wada-pomon David Howmanin mukaan alaikäisille tehty dopingtesti edellyttää vanhempien hyväksyntää.

– Se, että urheilija saa positiivisen testituloksen olympialaisten aikaan on pahin painajainen. On hyvin poikkeuksellista, että positiivinen tulos tulee kilpailun ja mitaliseremonian välissä. Yleensä urheilija hylätään välittömästi, mutta nyt ei ole käynyt niin.

Venäläiset urheilevat Pekingissä aiempien dopingrikkeiden vuoksi ilman maansa lippua ja kansallislaulua. Venäjä on myöntänyt antidopingtyössään olleet puutteet mutta kiistänyt syytteet valtiojohtoisesta dopingohjelmasta.

Taitoluistelu on Venäjällä arvostettu laji, ja joukkuekilpailun kultamitalin vieminen herättäisi maassa voimakkaita tunteita.

Venäläistoimittaja Vasili Konov sanoi lähteitään täsmentämättä, että Valjevan positiivinen näyte olisi kahden kuukauden takaa.

– Trimetatsidiini ei auta urheilijaa millään tavalla. Sitä löydettiin yhdestä näytteestä joulukuussa hyvin pieni määrä. Ennen sitä tai sen jälkeen ei ole ollut mitään, Konov kirjoitti sosiaalisessa mediassa.

– Tässä ei ole kyse dopingista perinteisessä mielessä. Tällä sydänlääkkeellä ei ole vaikutusta suorituskykyyn. Jättäkää Kamila rauhaan.

Trimetatsidiini vaikuttaa lisäämällä veren virtausta sydämeen ja rajoittamalla verenpaineen heilahduksia. Se on ollut Wadan kiellettyjen aineiden listalla vuodsesta 2014.

– Tätä kyseistä ainetta ei oteta vahingossa eikä sitä yleensä määrätä 15-vuotiaille, Howman sanoi.

– On valitettavaa, että kaiken sen jälkeen, mitä Venäjä on käynyt läpi, maan urheilijat antavat edelleen positiivisia dopingnäytteitä.

Lue myös:

    Uusimmat