Tässä vinkit prätkäkauden alkuun – näin vältät tyypillisimmän kevätonnettomuuden

Keväällä liikenteeseen lähtevän motoristin kannattaa huomioida erityisesti teiden kunto ja moottoripyöriin tottumattomat autoilijat. Vakuutusyhtiö If on koonnut vinkit turvalliseen kauden aloitukseen.

Lämpenevä sää saa motoristit nopeasti liikkeelle. Muista varmistaa ennen tielle kurvaamista, että pyöräsi on moitteettomassa kunnossa. Kiinnitä huomiota erityisesti jarrujen toimintaan ja valoihin sekä renkaiden kuntoon.

Myös moottoripyöräilijä voi olla hieman ruosteessa talven jäljiltä, joten ensimmäiset ajot kannattaa tehdä rauhallisesti ja pyörään tuntumaa hakien.

– Moni pyöräilijä lähtee pitkän ajamattoman kauden jälkeen suoraan vauhdilla liikenteeseen. Kannattaa tarvittaessa ottaa alkuun muutama ajotunti tai vähintään treenata pyörän hallintaa muuten rauhallisessa paikassa. Keväällä yllättäviä tilanteita voivat aiheuttaa routavauriot, hiekoitussora ja autoilijat, jotka eivät talven jäljiltä ole tottuneet motoristeihin liikenteessä, kuvaa Ifin vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela.

Tyypillisessä kevätonnettomuudessa moottoripyöräilijä ajaa mutkaan, jossa tien päällä oleva irtosora aiheuttaa kaatumisen. Ifin vahinkotilastojen mukaan moottoripyöräilijöitä loukkaantuu eniten touko–heinäkuussa ja erityisesti lauantaisin. Eniten vahinkoja sattuu 50–59-vuotiaille miehille. Moottoripyöräillessä sattuvat haaverit ovat useimmiten raajojen, kuten jalkaterän, polven tai ranteen luun murtumia. Välillä näistä onnettomuuksista aiheutuu myös vakavia monivammoja.

– Keväällä turvallisuutta voi lisätä kiinnittämällä tavallista enemmän huomiota ennakoivaan ajotapaan ja ajolinjoihin erityisesti risteysalueilla. Liikenteessä erottumista parantaa kirkkaanvärinen tai vaalea kypärä, Koskela muistuttaa.

Huomioi nämä moottoripyöräkauden alussa

  • Ilmoita moottoripyörän liikennekäyttöönotosta vakuutusyhtiöön, jos moottoripyörässäsi on seisontavakuutus.
  • Käy pyöräsi huolellisesti läpi. Tarkista erityisesti renkaiden kunto ja paineet, valot, vilkut sekä jarrujen toiminta.
  • Aloita ajokausi maltillisesti ja testaa samalla, että pyöräsi toimii kuten pitääkin. Ota tarvittaessa muutama ajotunti, jotta saat jälleen tuntuman pyörääsi.
  • Huomioi teiden kunto ajovauhdissasi. Keväällä riskejä lisäävät teiden epätasainen sulaminen ja jäätyminen, routavauriot, hiekoitussora ja kylmä asfaltti.
  • Autoilijat eivät talven jälkeen ole tottuneet moottoripyöräilijöihin, joten älä luota, että sinut heti huomataan. Kiinnitä normaalia enemmän huomiota ennakoivaan ajotapaan ja ajolinjoihin erityisesti risteysalueilla.
  • Kirkkaan tai vaalean värinen kypärä ja ajovarustus parantavat turvallisuutta. Tarkista keväällä myös ajovarusteet ja uusi tarvittaessa esimerkiksi pahoin naarmuilla oleva visiiri.

Lähde: If

***

Ainekset pahimman luokan rattiraivoon – motoristi pyytääkin anteeksi 3:07

Lue myös:

    Uusimmat