"Tässä veturinkuljettaja ihan muualla ajatuksissaan": Katso paljastava video Jyväskylän junaturman syistä

Jyväskylän junaturman simulaatio: Tämä video poissulki monta vaihtoehtoa onnettomuuden syistä 3:34
Tämä video poissulki monta syytä: "Tässä veturinkuljettaja ihan muualla ajatuksissaan".

Alle viikko Jyväskylän junaturman jälkeen tutkijalautakunta järjesti tapahtumapaikalle simulaation, jossa tutkittiin onnettomuuteen johtaneita syitä.

Missä olit, kun? -sarjan sunnuntaisessa jaksossa käsitellään vuoden 1998 Jyväskylän traagista junaturmaa, jossa kuoli 9 matkustajaa ja toinen junan kuljettajista. Loukkaantuneita oli 94.

Tiedossa oli, että junarata oli kunnossa, opastimet toimivat, eikä kuski ajanut junaa alkoholin vaikutuksen alaisena tai saanut sairaskohtausta.

Tutkijalautakunnan puheenjohtajana toiminut Kari Alppivuori kertoo, että raiteilta pian kuvattu simulaatiovideo rajasi syyt minimiin.

– Tässä kohtaa oli jo pieni käsitys, että tässä veturinkuljettaja on ihan muualla ajatuksissaan. 

– Noin puolen kilometrin päässä oli vaihde, jossa sai ajaa 80 km/h ja toisesta 35 km/h. Hän oli menossa sinne 80 km/h vaihteeseen. Kun nämä simulointiajot tehtiin, niin näkyi hyvin, että se oli pysähtynyt sillä jarrutuksella, millä hän oli aloittanut. Se oli mennyt ihan nätisti sinne ykkösraiteelle.

Onnettomuuden tutkinta totesi lopulta turman syyksi uusien opasteiden virheellisen tulkinnan ja liian kovan tilannenopeuden.

Katso video ja Alppivuoren selitys turmaan johtaneista syistä yläpuolelta.

Missä olit, kun? on ohjelmasarja lähihistorian merkittävimmistä, dramaattisimmista ja kiinnostavimmista uutistapahtumista. Tämä artikkeli pohjautuu sarjan kolmannen tuotantokauden jaksoihin. Uudet jaksot MTV3-kanavalla sunnuntaisin kello 19.30. Kaikki jaksot löydät MTV Katsomosta.

 

Lue myös:

    Uusimmat