Tässä ovat Yhdysvaltain välivaalien yllätysnimet: Kongressiin pääsemässä kaksi musliminaista sekä seksuaalivähemmistöihin ja alkuperäiskansoihin kuuluvia edustajia

Ensimmäiset musliminaiset valittu USA:n kongressiin 0:36

Yhdysvaltain kongressin välivaaleja voidaan kutsua monella tapaa historiallisiksi. Ennätyskorkean äänestysprosentin lisäksi myös osa läpi päässeistä ehdokkaista tekee historiaa, sillä kongressiin valitaan nyt ensimmäistä kertaa esimerkiksi kaksi musliminaista.

Minnesotassa ja Michiganissa valitaan edustajainhuoneeseen Yhdysvaltain ensimmäiset musliminaiset, kertoo CNN.

Demokraattiedustajat Rashida Tlaib ja Ilhan Omar tulevat olemaan historian ensimmäiset kongressiin valitut naisedustajat.

Omar tulee tekemään myös toisenlaista historiaa: ensimmäisen musliminaisen tittelin lisäksi hän kantaa Yhdysvaltain ensimmäisen somaliamerikkalaisen kongressiedustajan titteliä. Hän saapui Yhdysvaltoihin Somaliasta yli kaksi vuosikymmentä sitten pakolaisena.

Ennen Tlaibia ja Omaria Yhdysvaltain kongressiin on valittu vain kaksi muslimia, joista kumpikin on ollut miehiä.

Historiallisia seksuaalivähemmistöedustajia kongressiin

Välivaaleissa tehdään myös toisenlaista naishistoriaa: Alexandria Ocasio-Cortezista tulee näillä näkymin historian nuorin kongressiin valittu naisedustaja. 29-vuotias nainen valitaan ennakkotulosten mukaan New Yorkin osavaltiosta.

Myös historian ensimmäiset alkuperäisväestöön kuuluvat naisedustajat ovat pääsemässä kongressiin. Demokraattiehdokkaat Sharice Davids ja Deb Haaland valitaan New Mexicon ja Kansasin osavaltioista. 

Davidsista tulee samalla Kansasin osavaltion ensimmäinen julkisesti seksuaalivähemmistöihin tunnustautuva kongressiedustaja.

Coloradossa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien kongressiedustajien voitonkulku jatkuu: Jared Polis valitaan Yhdysvaltain ensimmäiseksi avoimesti homoseksuaaliseksi kuvernööriksi.

Lue myös:

    Uusimmat